petak, 21. januar 2022.  11:50h
Pročitano 1210 puta

Grad Pančevo subvencioniše i ove godine prevoz povlašćenih kategorija građana

Grad Pančevo će i ove godine iz budžeta subvencionisati prevoz 13 kategorija građana sa svoje teritorije. Oni će svoje godišnje karte moći da koriste u autobusima „Pantransporta“ na gradskim i međugradskim linijama.

Zahtevi za subvencionisani prevoz podnose se u Gradskom uslužnom centru u Pančevu na šalteru broj 9 Zahtevi za subvencionisani prevoz podnose se u Gradskom uslužnom centru u Pančevu na šalteru broj 9 Pančevo MOJKraj/arhiva

Predrag Živković, član gradskog veća za saobraćaj i komunalnu delatnost podsetio je da prema Odluci o ostvarivanju prava na povlašćen prevoz 13 kategorija građana sa teritorije grada Pančeva ima pravo na potpuno besplatan prevoz autobusima "Pantransporta".

Pančevo je postalo jedinstvena lokalna samouprava po tome što je obezbedilo potpuno besplatan javni prevoz na teritoriji svog grada za sve penzionere, trudnice i porodilje, ali i ostale ranjive kategorije stanovništva. Od prošle godine svi penzioneri, bez obzira na visinu primanja, načina sticanja penzionerskog statusa i godina života imaju pravo na besplatan javni prevoz i koriste godišnje karte. Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na povlašćeni prevoz za ovu godinu počeće u ponedeljak, 24. januara u Gradskom uslužnom centru na šalteru broj 9, najavio je Predrag Živković.

Građani koji produžavaju pravo na povlašćeni prevoz popunjavaće samo Zahtev za ostvarivanje prava, dok će oni koji se po prvi put prijavljuju osim Zahteva, priložiti i fotokopiju lične karte, jednu fotografiju novijeg datuma i potrebnu dokumentaciju kojom potvrđuju po kom osnovu ispunjavaju uslov za povlašćeni prevoz. Penzionerima koji se prvi put prijavljuju za godišnju kartu, osim lične karte potreban je samo poslednji penzioni ček. Građani će dobiti Potvrdu kojom se potvrđuje da ispunjavaju uslove za subvencionisani prevoz. Grad Pančevo će tu potvrdu elektronski poslati i „Pantransportu“ kako bi građani mogli da preuzmu svoje godišnje karte za prevoz.

 

271492684 332936942037951 3587498509827951992 n

Na slici: Predrag Živković, član Gradskog veća za saobraćaj i komunalnu delatnost

 

Prošle godine oko 12.500 iskoristilo je svoje pravo na besplatni prevoz, u najvećem broju penzioneri. Očekujemo da će i ove godine biti otprilike toliko korisnika. Ove godine ima nekih tehničkih novina u načinu prijavljivanja za godišnje karte. Prikupljanje zahteva ove godine sprovodiće se u Gradskom uslužnom centru na šalteru 9. Procedura je veoma jednostavna. Potrebno je da građani dođu do Gradskog uslužnog centra, ponesu ličnu kartu i popune Zahtev za ostvarivanje prava na povlašćeni prevoz. Podnošenje Zahteva za ostvarivanje prava na povlašćeni prevoz trajaće do 1. aprila ove godine, najavio je Predrag Živković.

Građani koji ispunjavaju uslove za subvencionisani prevoz moći će besplatno da se prevoze na svim gradskim i međugradskim linijama „Pantransporta“ odnosno po gradu i naseljenim mestima na teritoriji Pančeva.

Prošlogodišnje godišnje karte za prevoz važe do 31. marta ove godine.

 

Ovo su kategorije građana koje imaju pravo na besplatan javni prevoz

Prema javnoj odluci koja je usvojena na sednici Skupštine ovo je 13 kategorija stanovništva koji imaju povlašćeni status u javnom prevozu.  

To su:

- deca do 6 godina starosti,

- lako mentalno ometena deca koja pohađaju osnovnu i srednju školu Mara Mandić,

- umereno i teže mentalno ometena deca i omladina iz dnevnih boravaka škole Mara Mandić i Doma Srce u Jabuci,

- gluva i nagluva deca odnosno deca oštećenog sluha,

- trudnice i porodilje do godinu dana od rođenja deteta,

- slepa i slabovida lica,

- paraplegičari, distrofičari i lica srodnih oboljenja,

- bolesnici na dijalizi i lica sa transplantiranim bubrezima,

- penzioneri svih kategorija bez obzira na godine života,

- ratni vojni, mirnodopski i civilni invalidi rata,

- korisnici porodične invalidnine i članovi porodica poginulih u oružanim akcijama posle 18. avgusta 1990. godine,

- izbegla i privremeno raseljena lica kojima je zbog teške bolesti potrebna češća kontrola lekara.  

- redovni učenici srednjih škola i studenti do 26 godina života iz socijalno ugroženih porodica, i to u međumesnom, gradskom i prigradskom saobraćaju.

 

271192487 299279462170028 756145660261766956 n

Na slici: Zahtev za ostvarivanje prava na povlašćeni prevoz

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00