sreda, 19. januar 2022.  16:54h
Pročitano 537 puta

Do časnog krsta prvi je doplivao Nemanja Milić

Osamnaestogodišnji Nemanja Milić je na Bogojavljenje prvi doplivao do Časnog krsta u tradicionalnom plivanju koje je održano po deseti put u Pančevu, na reci Tamiš. 

Nemanja Milić Nemanja Milić RTV Pančevo / print screen

Ove godine u plivanju za časni krst učestvovalo je 35 plivača među kojima je bila i jedna devojka, Isidora Pančić. Rigorozniji lekarski pregled i pandemija virusa korona uticala je na to da učesnici budu između 18 i 45 godina starosti, za razliku od ranijih godina kada je bilo i učesnika u sedmoj i osmoj deceniji života.

Nemanja Milić je bio jedan od najmlađih učesnika ove godine, ima 18 godina i po prvi put je učestvovao u plivanju na Bogojavljenje. Nakon što mu je kao nagrada uručen plašt, Nemanja je izjavio da je ovo bilo ispunjenje davnašnje želje.

Već odavno imam želju da učestvujem ali sam tek ove godine ispunio uslov da budem punoletan. Imam 18 godina i ovo je bila prva godina kada sam mogao da učestvujem. Lepo je iskustvo. Preporučio bih svakome ko ume da pliva da učestvuje u ovoj manifestaciji na Bogojavljenje i poželeo bih da se i sledeće godine okupimo u ovolikom broju, rekao je Nemanja Milić.

plivanje pancevo 2022

 

Pre samog čina plivanja konjanici iz Margite su tradicionalno nakon liturgije u Preobraženjskom hramu položili vence na spomenik Stevanu Šupljikcu ispred Opšte bolnice, projahali kroz grad i časni krst doneli do obale Tamiša.

Pre plivanja krst je osveštan, a svi plivači dobili su blagoslov.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke Marko Mladenović pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svim plivačima na učešću.

Neka ovo deseto plivanje za časni krst bude samo prva decenija u mnogo decenija u budućnosti kada ćemo se okupljati na ovom mestu. Hvala Udruženju Srpska sparta što na ovaj način čuva veru i tradiciju. Vama plivači i plivačice želim da vas vera vodi, a Bog čuva. Bog se javi, rekao je u pozdravnom govoru Marko Mladenović.

 

plivanje u pančevu

 

Najmlađi učesnik ove godine bio je Predrag Zmejkovski koji ima 18 godina, a najstariji učesnik je Vojislav Tomić koji ima 45 godina.

Organizatori ove manifestacije su Udruženje sportista i ljubitelja sporta “Srpska sparta”, Preobraženjski hram, Mesna zajednica „Gornji grad”, Turistička organizacija grada Pančeva i Grad Pančevo i Udruženje sportskih ribolovaca “Marko Kulić”.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00