sreda, 19. januar 2022.  15:32h
Pročitano 563 puta

Organizovana “Pihtijada” u Kačarevu

U Kačarevu je održana druga Pihtijada, a u nadmetanju za najbolje pihtije učestvovalo je 12 takmičara. Žiri je ocenjivao izgled, postojanost i ukus pihtija.

Pihtijadu su otvorile Vladislava Maksimović i Zora Čubrić Pihtijadu su otvorile Vladislava Maksimović i Zora Čubrić Pančevo MOJKraj

Slavica Đurica osvojila je prvo, Mica Mandić drugo, a Julka Spaskovski treće mesto u takmičenju za najbolje pihtije.

 

Pihtije u Kačarevu

 

Zora Čubrić iz Udruženja “Etno kutak” Kačarevo kaže da ovom novom manifestacijom obogaćuju svoje aktivnosti, ali i nastoje da od zaborava očuvaju tradicionalno banatsko jelo koje se po tradiciji priprema na Krstovdan a jede na Bogojavljenje.

Mnoge Kačarevke i Kačarevci su gurmani koji vole da spremaju tradicionalna jela, i u želji da vidimo ko pravi bolje pihtije lane smo je organizovali po prvi put. Prošle godine smo imali devet uzoraka za takmičenje. Videli smo da je “Pihtijada” izazvala interesovanje, pa smo odlučili da je ponovo organizujemo. I ove godine zbog epidemiološke situacije nije masovna manifestacija, ali smo je organizovali u skladu s preporučenim merama. Ove godine imamo 12 uzoraka za ocenjivanje. U Banatu se pihtije spremaju uglavnom po receptima naših majki, baka, strina. S obzirom da se “Etno kutak” bavi pravljenjem kolača, slanih peciva, banica i pita po tradicionalnim receptima, trudimo se da i ovaj specijalitet otrgnemo od zaborava i nadamo se da će više mladih žena naučiti da pravi i ovaj specijalitet banatske kuhinje. Pihtije se uglavnom spremaju na Krstovdan, a jedu se na Bogojavljenje”, ispričala je Zora Čubrić.

 

Vladislava Maksimovic i Zora Cubric

 

“Pihtijadu” je otvorila Vladislava Maksimović, članica Gradskog veća za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj koja je istakla da je veoma značajno u svakom selu organizovati što više različitih manifestacija jer to obogaćuje kulturni i društveni život svakog mesta.

Grad Pančevo i Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj ima višegodišnju dobru saradnju sa udruženjem “Etno kutak”. Drago mi je što sam u Kačarevu povodom “Pihtijade” za koju se nadam da će postati tradicionalna. Nadam se da će ove godine sa ovom manifestacijom konkurisati i na našem javnom pozivu za udruženja kako bismo im pomogli da “Pihtijada” bude i sadržajno bogatija. Naš Sekretarijat je 2021. godine odobrio sredstva za oko 30 projekata udruženja građana koji su uglavnom bili ruralnog karaktera. Najbrojnije su bile članice udruženja žena iz seoskih sredina sa raznovrsnim manifestacijama. Sve te manifestacije Grad Pančevo je finansijski podržao. Želimo da uz pomoć medija afirmišemo ovakve manifestacije, jer su one od kulturnog i društvenog značaja za svako naseljeno mesto. Novi javni poziv raspisaćemo u junu i očekujemo da se što više udruženja javi kako bi organizovali neke od manifestacija u svom mestu, izjavila je Vladislava Maksimović.

Organizator “Pihtijade” je Udruženje žena Etno kutak iz Kačareva.

 

Mica Mandić drugo mesto

Julka Spaskovski treće mesto

Zora Cubric

Pihtijada Kacarevo

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00