nedelja, 12. decembar 2021.  13:25h
Pročitano 995 puta

Pčelari uz doručak s medom pričali đacima o važnosti pčela u prirodi

Društvo pčelara podružnica Pančevo po predškolskim i školskim ustanovama sprovodi projekat “Bez njih se ne može” na teritoriji celog grada Pančeva.

Prvo predavanje, pa doručak s medom Prvo predavanje, pa doručak s medom Društvo pčelara Pančevo

Ovih dana obišli su osnovce u školama u Banatskom Brestovcu, Glogonju, Kačarevu i u pančevačkoj školi „Sveti Sava“, a narednih dana posetiće i osnovce u „Mikinoj“ školi u Pančevu.

Ovaj zimski period kada pčele miruju u košnici, pčelari su iskoristili da svoje vreme provedu sa mališanima kako bi im preneli svoje znanje i na kraju ih nagradili mednim doručkom.

Pčelari Pančeva već duži niz godina organizuju po predškolskim i školskim ustanovama Medni doručak, a tako je bilo i ove godine. Na teritoriji Pančeva krajem novembra krenuli su u sprovođenje projekta ”Bez njih se ne može” koji su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Grad Pančevo. 

 

medni dorucak pancevo 1

 

Aleksandar Cvejić, predsednik Društva pčelara podružnica Pančevo kaže da je cilj projekta da najmlađima ukažu na to koliko su pčele korisne u našoj sredini i zašto je važno da koriste med u svakodnevnoj ishrani. 

Projekat podrazumeva organizovanje serije predavanja u vrtićima i školama za decu od prvog do četvrtog razreda tokom zime na temu zaštita životne sredine, korišćenje meda i pčelinjih proizvoda s posebnim akcentom na važnost i ulogu pčela u očuvanju biodiverziteta. Kako bi mališanima približili i dočarali naš posao u pčelarstvu, pripremili smo im propratni materijal u vidu košnice, zaštitnog pčelarskog odela, dimilica... Tu je i kviz znanja sa pitanjima, gde smo najbolje odgovore nagradili pčelarskim majicama i zaštitnim kapama udruženja. Na kraju predavanja decu smo poslužili mednim namazom na hlebu i to po strogoj proceduri kako bi svi bili bezbedni, kaže Aleksandar Cvejić.

os sveti sava

 


U projektu je učestvovalo oko 600 dece iz OŠ Olga Petrov u Banatskom Brestovcu, OŠ „4. oktobar“ u Glogonju, vrtić u Kačarevu, OŠ „Sveti Sava“ u Pančevu. 

U narednom periodu posetićemo jos i OŠ Miroslav Mika Antić u Pančevu, najavio je predsednik Društva pčelara podružnica Pančevo Aleksandar Cvejić.

Pčelar iz Pančeva Vojkan Milutinović je tokom predavanja objasnio deci zašto su pčele važne i koja je njihova funkcija u prirodi, kao i šta se dobija od ovih plemenitih insekata i zbog čega je zdravo konzumirati njihove proizvode. 

Milutinović je deci skrenuo pažnju i na to kako se treba ponašati kada su u blizini pčela i šta da rade ako ih one ubodu. Objasnio ime je i da med treba nabavljati od proverenih pčelara. Na kraju predavanja je decu zamolio da posavetuju roditelje kada i kako da prskaju useve i voće da ne bi ugrozili pčele.

 

265928257 1303163880108121 5264338552656050161 n

 

Po završenom predavanju deca su imala prilike da uživaju u mednom doručku.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00