utorak, 23. novembar 2021.  14:42h
Pročitano 306 puta

Vitman: važno je da se što više građana uključi u donošenje novog strateškog dokumenta

U toku je izrada Plana razvoja grada Pančeva za period 2022–2028. godina. Maja Vitman, gradski menadžer Grada Pančeva održala je konferenciju za novinare i predstavila proces nastanka ovog veoma važnog strateškog dokumenta.

Maja Vitman predstavila je aktivnosti u izradi novog Plana razvoja grada Pančeva Maja Vitman predstavila je aktivnosti u izradi novog Plana razvoja grada Pančeva Pančevo MOJKraj

Na sajtu Grada Pančeva postavljeni su upitnici u nekoliko različitih oblasti koje je moguće popuniti elektronski, a za 29. novembar zakazane su fokus grupe u šest prioritetnih oblasti u okviru kojih će se prethodno prikupljeni podaci obraditi, tematski i sadržajno razrađivati i prikupiti novi predlozi. Prioritetne oblasti su: privredni razvoj, socijalni razvoj, infrastruktura i urbanističko planiranje, zaštita životne sredine, lokalna uprava i komunalne delatnosti i programsko budžetiranje. Ove teme se nalaze i u anketama koje su na sajtu grada i građani njihovim popunjavanjem mogu uzeti svoje učešće u kreiranju novog strateškog dokumenta.

 

6 prioritetnih oblasti

 

Grad Pančevo poziva sve zainteresovane građane i građanke, predstavnike privrede, udruženja građana, sportske organizacije, ustanove, organizacije i medije da se aktivno uključe i daju svoj doprinos. Samo zajedno sa stručnim službama, ustanovama, institucijama, javnim i javno-komunalnim preduzećima, javnim službama i drugim subjektima čiji je osnivač grad možemo da napravimo kvalitetad dokument koji će nam biti temelj za sva buduća planiranja. Pozivamo građane da se informišu i uključe u proces izrade ovog dokumenta kako bi Plan bio sveobuhvatan i održiv. Plan razvoja tiče se svih građana koji žive i rade na teritoriji Pančeva zbog čega je svaka inicijativa dragocena i dobrodošla. Ukrštanjem više različitih stavova, u cilju prepoznavanja potreba, uradićemo kvalitetan dokument, koji će nam biti vodilja, sa svim potrebnom vizijama, misijama i ciljevima, izjavila je Maja Vitman, gradski menadžer Grada Pančeva.

Plan razvoja predstavlja dokument najšireg obuhvata i najvišeg značaja za jedinicu lokalne samouprave. Plan razvoja sadrži pregled i analizu postojećeg stanja, viziju, prioritetne ciljeve, pregled i opis mera kojima će definisani ciljevi biti ostvareni, kao i način sprovođenja i praćenja. 

Grad Pančevo uspešno nastavlja razvoj, sistemskim postupanjem, u skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije. Sve buduće razvojne smernice biće definisane Planom razvoja Grada Pančeva za dugoročni period od 2022. do 2028. godine. Do sad je urađena obuka svih učesnika ovog zahtevnog projekta, Koordinacionog tima za izradu Plana razvoja Grada Pančeva 2022-2028, uz podršku konsultantskog tima, rekla je Vitman.

Ona kaže i da je Pančevo kao lokalna samouprava prethodnim Planom dokazalo da su shvatili i razumeli potrebe građana i potrebe grada. 

Pokrenuli smo privredni razvoj, povećali zaposlenost, uradili vellki broj važnih infrastrukturnih projekata, ulagali u zdravstvo, zastitu životne sredine, obrazovanje, sport, poljoprivredu, komunalni sektor, socijalni sektor, ulagali u pomoć maloj privredi, realizovali smo podsticaje i aktivno podržali Savet za rodnu ravnopravnost. Infrastrukturno smo opremili Severno poslovnu zonu. Uz podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića u naš grad je došla najmodernija tehnologija iz sfere automobilske industrije, podigli smo životni standard i umrežili tehničke škole sa privredom, kaže Vitman.

 

260357951 503802243960377 8913929599323739861 n

 

Prema njenim rečima, na osnovu izuzetno urađenog Plana razvoja, dobijena je mogućnost da se urade sve potrebne Strategije razvoja u različitim aspektima, Akcioni planovi i Planovi kapitalnih investicija.

Takođe smo dobili mogućnost da konkurišemo za sredstva kod viših nivoa vlasti, uradimo projekte i izvedemo strateški važne infrastrukturne investicije. Stvorili smo preduslov da se grad razvija i budemo lokalna samouprava za primer. Stvorili smo mogućnost da ostvarujemo prihode i sami finansiramo mnoge investicije. Posvećeni smo ravnomernim ulaganjima na celoj teritoriji grada i tako ćemo nastaviti. Sledeći period od 7 godinama nam je suštinski veoma važan, da održimo kontinuitet i dosadašnju spremnost i razumevanje ka potrebama običnog građana pretočimo u dela. Nema lažnih obećanja, samo dela. Urađene su nove vodovodne i kanalizacione mreže, asfaltirane i rekonstruisane ulice, vrtići za decu, ulaganje u zdravstvo i obrazovanje, zaštitu životne sredine, sport, kulturu su projekti koji su uzeli svoje mesto u našem svakodnevnom poslovanju i pokrenut točak razvoja je rezultat timskog rada i podrške građana. Ispravljamo višedecenijske propuste, nemar i nerad. Želimo da naš grad bude bolje mesto za život. Stabilnom politikom predsednika Aleksandra Vučića uveliko smo na putu koji ostvaruje rezultate. Ponosni smo na urađeno i vredno nastavljamo dalje, kaže Maja Vitman.

 

prioritetne oblasti

 

Proces izrade Plana vodi Koordinacioni tim za izradu Plana razvoja grada Pančeva 2022-2028, uz podršku konsultantskog tima (Business Development Solutions Consaltning doo i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu).

Skupština Grada Pančeva 2. aprila ove godine donela je Odluku o izradi Plana razvoja grada Pančeva 2022-2028, a rešenjem Gradskog veća Grada Pančeva obrazovan je Koordinacioni tim, koji će rukovoditi procesom izrade Plana razvoja u svim fazama. Predsednik Koordinacionog tima je gradonačelnik Aleksandar Stevanović, a zamenik Maja Vitman.

 

proces izrade plana

 

Sve informacije o izradi Plana razvoja grada Pančeva 2022-2028 dostupne su na zvaničnom sajtu grada Pančeva http://www.pancevo.rs/plan-razvoja-grada-panceva-2022-2028/ 

Projekat izrade Plana razvoja grada Pančeva 2022-2028 sufinansiran je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

 

kako da se gradjani uključe

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00