ponedeljak, 22. novembar 2021.  11:32h
Pročitano 398 puta

Vitman: Ulica Cara Lazara u centru Pančeva biće jedna od najlepših u gradu nakon rekonstrukcije

U centru Pančeva prošle nedelje je počela rekonstrukcija jedne od najprometnijih ulica u gradu. Tim povodom gradska menadžerka Maja Vitman održala je konferenciju za medije na kojoj je predstavila plan rekonstrukcije i faze radova.

Maja Vitman, gradska menadžerka predstavila je plan rekonstrukcije Ulice Cara Lazara u Pančevu Maja Vitman, gradska menadžerka predstavila je plan rekonstrukcije Ulice Cara Lazara u Pančevu Pančevo MOJKraj

Gradska menadžerka Maja Vitman podsetila je da je rekonstrukcija ulice Cara Lazara kapitalna investicija i predstavlja izuzetno važnu saobraćajnicu za sve građane. 

Posle dugog niza godina ostala je jedna od retkih u užem centru grada koja nije rekonstruisana. U prilično lošem je stanju, devastirana i oronula. Ovo će biti jedna od najlepših ulica nakon što završimo radove. Projekat je sufinansiran od strane Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine što je još jedna potvrda dobre saradnje pokrajine i naše lokalne samouprave, rekla je Vitman.

Ona je naglasila da je važnost ovakvih ulaganja u infrastrukturu višestruka.

Izvršićemo spajanje centra grada sa obilaznicom na državni put, odnosno ulicom Prvomajskom. Veliki broj naših građana koji žive i posluju u ovoj ulici dobiće nove priključke, dovoljno parking mesta i mogućnost da s obe strane puta koriste pešačko biciklističke staze, kazala je Maja Vitman.

Kako je objasnila gradska menadžerka Maja Vitman planirano je da se radovi izvedu iz više faza kako bi se građani neometano kretali.

I vremenski uslovi diktiraju rad u više faza. Dok traju radovi saobraćaj će biti tako regulisan da se kretanje odvija nesmetano u ostatku ulice. Nećemo ulaziti u narednu fazu, dok se prethodna ne završi, najavila je Maja Vitman.

259626327 183955677277747 2912511047251424223 n

 

U saradnji sa Mesnom zajednicom „Centar“ svi građani su u više navrata obavešteni o predstojećim radovima i mogućnostima koje imaju dok je realizacija u toku.

Rekonstrukcija ulice se vrši na delu od ulice Vojvode Radomira Putnika do ulice Prvomajska, ukupne dužine 1.410 metara.

Radovi su počeli 12. novembra prema planu. Izvode se radovi na iskopavanju trasa za postavljanje javnog osvetljenja, kišne i fekalne kanalizacije. Ulica će biti rekonstruisana u više faza: prva, koja je počela prošle nedelje odnosi se na deo od vojvode Radomira Putnika do ulice Dr Svetislava Kasapinovića. Nakon toga uslediće faza radova do raskrsnice Dr Žarka Fogoraša i 6. oktobra, pa do raskrsnice do Takovske i Filipa Višnjića, nakon toga do ulice Petra Preradovića, pa do Vladimira Žestića, zatim do Marka Kraljevića i na kraju, u poslednjoj fazi radova - do Prvomajske ulice, najavila je Maja Vitman.

Rekonstrukcija Ulice Cara Lazara obuhvata rekonstrukciju saobraćajnice, fekalne kanalizacije i javnog osvetljenja, kao i ozelenjavanje ulice.

 

pree i posle radova

 

Saobraćajnica će biti rekonstruisana u celoj dužini ulice. Izrađuje se novi kolovoz širine 6 metara za dvosmerni saobraćaj. U okviru rekonstrukcije ulice Cara Lazara izgradiće se novih 126 kolskih priključaka širine 3 metra ka postojećim objektima u ulici. Izgradiće se 501 parking mesto i plus 51 parking mesto za invalide, odnosno biće novih 552 parking mesta.

Izgradiće se nova pešačko biciklistička staza širine tri metra (trotoar 2 metra, bicilistička staza 1 metar) sa obe strane ulice (ukupna dužina pešačko-biciklističke staze biće 2.820 metara). Biciklistička staza biće presvučena epoksidnim materijalom u celoj dužini. Biće postavljena i nova saobraćajna signalizacija.

 

pre iposle radova

 

Rekonstrukcija fekalne kanalizacije podrazumeva postavljanje novih kanalizacionih cevi u dužini od 321 metar i zamena stare postojeće fekalne kanalizacije (od azbest cementnih cevi) u dužini od 1.089 metara.

Radovi podrazumevaju i rekonstrukciju javnog osvetljenja duž cele ulice. Postaviće se novih 45 stubova javnog osvetljenja sa savremenom LED tehnologijom. 

U okviru projekta pažnja je posvećena i novom ozelenjavanju ulice Cara Lazara. Nama Pančevcima je to od velikog značaja i trudimo se da zadržimo lepotu naših banatskih ulica. Biće zasađeno 8.412 kvadratnih metara travnjaka, 350 novih stabala i 4.797 niskih četinara i ukrasnog rastinja, rekla je Maja Vitman.

 

ozelenjavanje

tabla cara lazara

 

Vrednost radova je oko 230 miliona dinara s PDV-om. AP Vojvodina preko Uprave za kapitalna ulaganja je ove godine sufinansirala radove sa 110 miliona dinara, dok Grad Pančevo učestvuje sa nešto više od 75 miliona dinara. U narednoj godini i Uprava za kapitalna ulaganja i Grad Pančevo uložiće jednaku količinu novca u završetak rekonstrukcije Ulice Cara Lazara u Pančevu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00