nedelja, 10. oktobar 2021.  13:48h
Pročitano 967 puta

U Pančevu će biti sproveden projekat „Ptice stanarice“

Studio „Panuka“ iz Pančeva realizovaće projekat „Ptice stanarice“ koji je podržan na konkursu Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Projekat će biti sproveden do kraja godine Projekat će biti sproveden do kraja godine Pančevo MOJKraj/arhiva

Projekat podrazumeva organizovanje manifestacije koja se sastoji iz dve faze: predavanja po osnovnim školama o važnosti očuvanja ptica stanarica i postavljanje pojilica i hranilica po dvorištima osnovnih škola.

Projekat se sastoji iz dve faze: U prvoj fazi volonteri će učiti đake o tome kako se pravilno održavaju i postavljaju hranilice i pojilice za ptice. Nakon toga, hranilice u obliku kućica sa providnim zidovima ili drugačije hranilice za ptice u koje će biti stavljan po kilogram hrane za ptice, biće postavljene po školskim dvorištima. Uz svaku kućicu plan je da se montira i pojilica u koju se sipa voda.

Želja članova našeg udruženja je da se najmlađi Pančevci podstaknu da brinu o malim pticama stanaricama i da im pomognu da lakše prezime zimu, ali i ostale delove godine, jer je uočeno smanjenje njihove brojnosti, posebno u slučaju vrabaca koji gube bitku za opstanak u naseljenim mestima sa vranama, svrakama i golubovima. Jedna od posledica je i povećan broj muva i drugih insekata kojih ranije nije bilo u ovako velikom broju, kaže Nada Dautović, predsednica udruženja.

Osnovni cilj projekta je da upoznamo osnovce i njihove učitelje i nastavnike sa značajem koji za nas i naše okruženje imaju sitne ptice i važnost brige o njima u zimskom periodu.

Predavanja ćemo održati tokom prvog polugodišta u pančevačkim školama.

Cilj projekta je da najmlađi, ali i ostali sugrađani brinu o malim pticama u našem gradu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00