subota, 25. septembar 2021.  16:32h
Pročitano 270 puta

Manifestacija “Banatski hleb” održana u Banatskom Novom Selu

Manifestacija “Banatski hleb” ove godine održana je po sedmi put u Banatskom Novom Selu. U Sportskoj hali održan je prigodan kulturno-umetnički program. "Banatski hleb" je jedinstvena manifestacija u Srbiji, jer je jedina koja je posvećena isključivo hlebu. 

Predstavnice udruženja žena na takmičenju za najbolji hleb Predstavnice udruženja žena na takmičenju za najbolji hleb Pančevo MOJKraj

Organizator manifestacije je udruženje žena “Novoseljanke” iz Banatskog Novog Sela.

Snežana Baba, predsednica Udruženja “Novoseljanke/Boboacele” kaže da je zbog pandemije virusa “kovid 19” ove godine manifesacija održana sa izmenjenom koncepcijom i u manjem obimu, ali u želji da se ne prekine tradicija održavanja.

 

najlpesi hleb

 

Uslovljeni smo preporukama Kriznog štaba, tako da smo manifestaciju organizovali u skladu s njima. Od ove godine uveli smo i takmičarsku kategoriju za najbolji hleb žena iz Banatskog Novog Sela. Ove godine odlučile smo se i za nešto što nije karakteristično za ovakav vid manifestacije a to je da smo našim prijateljicama iz drugih udruženja upriličile obilazak dela onog što može da se vidi u Banatskom Novom Selu i što može da predstavlja turističku ponudu našeg mesta. Pokazale smo im zemljoradničku zadrugu “Novoseljanka” i srpsku i rumunsku pravoslavnu crkvu. Za sledeću godinu planiramo još toga novog i drugačijeg, ukoliko nam uslovi to budu dozvolili a nadamo se da će biti masovnije i veće nego do sada, kaže Snežana Baba.

242947636 2919907784988693 796930331548153425 n

 

Manifestaciju je otvorila Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva.

Želim da pohvalim članice udruženja “Novoseljanke” koje su svojim radom, umećem i proizvodima koje ovde vidimo na trpezi, uspele da promovišu svoje selo, da obezbede učešće kako u regionu tako i na međunarodnim manifestacijama, a uspele da uprkos pandemiji virusa kovid 19 ipak organizuju ovu manifestaciju uz poštovanje svih epidemioloških mera. Grad Pančevo podržava ovakve manifestacije i rad udruženja žena, kao i žensko stvaralaštvo i žensko preduzetništvo i na taj način daje doprinos njihovom ekonomskom osnaživanju. Želim da poručim svim udruženjima žena da je Grad Pančevo tu za njih za svaki vid pomoći i podrške, rekla je Dragana Kuprešanin.

Najbolji hleb izabrao je stručni žiri, na čijem čelu je i ove godine bio instruktor i sudija, Hadži Saša Mišić.

 

242868435 2919973014982170 10112102922176467 n

 

U izboru za najbolji domaći hleb među udruženjima žena prva nagrada pripala je Udruženju “Etno kutak” iz Kačareva, Minerva Ardeljan je napravila najbolji hleb među ženama iz Banatskog Novog Sela, a Marija Ardeljan je dobila nagradu za najbolji hleb među članicama Udruženja “Novoseljanke”.

Manifestaciji je prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, mesne zajednice i kulturnih društava i nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice u Srbiji. Njima su ovom prilikom uručene i zahvalnice.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00