petak, 30. jul 2021.  20:55h
Pročitano 205 puta

Crveni krst Pančevo skreće pažnju na oblike trgovine ljudima

Crveni krst Pančevo, kao član Tima za borbu protiv trgovine ljudima grada Pančeva koje je obrazovalo Gradsko veće grada Pančeva, i ove godine 30. jula tradicionalno je obeležilo Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, ovoga puta u saradnji sa ostalim organizacijama Crvenog krsta.

Kroz VR naočare posetioci su mogli da "prožive" deo onoga kroz šta prolaze žrtve trgovine ljudima Kroz VR naočare posetioci su mogli da "prožive" deo onoga kroz šta prolaze žrtve trgovine ljudima CK Pančevo

Ovaj dan obeležen je pod sloganom: JA NISAM NA PRODAJU – STOP TRGOVINI LjUDIMA.

Crveni krst Srbije u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima i uz podršku misije OEBS-a u Srbiji pozvali su sve zainteresovane da pogledaju na život kroz zenice žrtava trgovine ljudima čime je obeležen Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima.

Na jedinstven i interaktivan način, volonteri i volonterke organizacije Crvenog krsta Pančevo i organizacija Crvenog krsta iz Beograda su informisali građane i građanke o merama opreza koje je potrebno primeniti kada apliciraju za posao kako bi se zaštitili od namera trgovaca ljudi.

Ovaj jedinstveni film pod nazivom „U koži žrtve trgovine ljudima“ su osmislili i snimili volonteri i volonterke Crvenog krsta Pančevo kroz aktivnosti Tima za borbu protiv trgovine ljudima koje se sprovode u Gradu Pančevu, a u sklopu relizacije Akcionog plana grada Pančeva za borbu protiv trgovine ljudima. 

Može se pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=Ig_KWvmO9YU&t=182s

Upotrebom savremene tehnologije, bliske mladima i formiranjem virtuelne zone uz korišćenje naočara za virtuelnu realnost posetioci su bili u prilici da pogledaju kratak film iz ličnog ugla, a koji na potresan način daje informaciju o nedaćama kojima su izložene žrtve trgovine ljudima.  Svesni činjenice da spoznajom i jakim ličnim iskustvom ostavljamo dubok trag na građane, virtualnom realnošću želimo da probudimo njihovu reakciju i uključimo ih u misiju kojom svako od nas postaje svestan rizika, a moralno obavezan da stečene informacije širi u krugu svoje zajednice i time zaštiti bližnje.

U zavisnosti od uzrasta i sfere interesovanja za ovu temu pripremljena je virtuelna zona u Knez Mihailovoj ulici, na raskrsnici Obilićevog venca i Trga Republike, dok je za najmlađe pripremljena i edukativna zona. Naše najmlađe sugrađane volonteri i volonterke Crvenog krsta će edukovati o postojanju rizičnih situacija u kojima moraju biti posebno oprezni. 

Namera nam je da ih upozorimo da jeste i zašto je važno da otvoreno razgovaraju sa svojim roditeljima i starateljima o svim rizičnim situacijama u kojima se mogu naći, kaže Milica Todorović, sekretarka Gradske organizacije Crvenog krsta u Pančevu.

Prema podacima OCD i zvaničnih organa uočava se povećan broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima kao i da su u većini slučajeva žrtve trgovine ljudima zloupotrebljene u cilju radne eksploatacije, napominje se da prema njihovim istraživanjima, trgovci ljudima deo aktivnosti prebacuju na internet, a ekonomska kriza čini potencijalne žrtve još ranjivijim. 

Problem trgovine ljudima posebno pogađa žene i decu, što je posledica nove društvene realnosti. "Feminizacija siromaštva", odnosno slabija zastupljenost žena i njihova diskriminacija na tržištu rada, naročito je karakteristična za zemlje u periodu tranzicije. 

Pored svega, borba protiv trgovine ljudima dodatno je otežana pandemijom izazvanom korona virusom. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00