utorak, 8. jun 2021.  15:57h
Pročitano 1163 puta

Postavljena još dva „pametna“ autobuska stajališta u Pančevu

U Ulici Oslobođenja u Pančevu, na putu za Vršac, sa obe strane puta postavljena su nova, „pametna“, autobuska stajališta tako da dok čekaju autobus, građani mogu da dopune mobilne telefone i koriste internet.

Nova autobuska stajališta postavljena su u Ulici Oslobođenja u Pančevu, na putu za Vršac Nova autobuska stajališta postavljena su u Ulici Oslobođenja u Pančevu, na putu za Vršac Pančevo MOJKraj

Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj kaže da Grad Pančevo nastavlja praksu postavljanja pametnih autobuskih stajališta u cilju afirmacije obnovljivih izvora energije.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine ove godine postavili smo dva „pametna“ autobuska stajališta u Ulici Oslobođenja, na putu za Vršac. Želeli smo da dotrajale „pečurke“ zamenimo ovim modernim stajalištima koja će građanima obezbediti komfornije čekanje prevoza. Građani su u mogućnosti da dok čekaju autobus besplatno dopune svoje mobilne uređaje i da koriste internet. Osim toga, glavni cilj nam je afirmacija obnovljivih izvora energije, a prioritet su nam mladi koje animiramo i edukujemo na savremen i moderan način. Kao i prethodna četiri stajališta koja smo ranijih godina postavili u gradu, i ova dva koriste sunčevu energiju za proizvodnju struje koja se dalje koristi za punjenje mobilnih telefona, za LED rasvetu i za korišćenje wi-fi interneta. Korišćenje interneta je besplatno zbog čega se zahvaljujem Telekomu zbog podrške koju su nam pružili, izjavila je Katarina Banjai.

 

20210608 144330 1

 

Sredstva za postavljanje pametnih autobuskih stajališta obezbeđena su iz Fonda za zaštitu životne sredine iz budžeta Grada Pančeva.

Grad Pančevo već nekoliko godina promoviše praktičnu upotrebu obnovljivih izvora energije i od 2016. godine realizuje zelene projekte. Pre tri godine postavljena su prva tri pametna autobuska stajališta u centru grada i kod Gradskog uslužnog centra, a prošle godine je postavljeno još jedno, na najprometnijoj lokaciji, u Ulici Moše Pijade gde građani čekaju autobuse na liniji za Beograd. 

Inače, Pančevo je 2016. godine želelo da skrene pažnju na alternativne vidove prevoza i u saradnji s Mašinskom školom realizovali su biciklofone - trenažne bicikle koji okretanjem pedala stvaraju energiju za punjenje mobilnih telefona. Oni su i danas raspoređeni po srednjim školama i javnim institucijama. 2017. godine postavljena je pametna klupa na platou ispred Gradske uprave Pančevo, a prošle godine u parku Barutana. Poslednjih godina postavljaju se moderna pametna autobuska stajališta na više lokacija u Pančevu.

 

SmartSelect 20210608 145513 Gallery 1 1

 

Pametna autobuska stajališta, svojim izgledom i funkcionalnošću, doprineće savremenijem i uređenijem izgledu Pančeva, a ujedno će potvrditi dosledno nastojanje lokalne samouprave da se Pančevo rebrendirau zeleni i ekološki odgovoran grad.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00