utorak, 27. oktobar 2015.  09:52h
Pročitano 3174 puta

Aktivnosti Savetovališta za decu i mlade

Savetovalište za decu i mlade u Pančevu pokrenuto je pre tri godine kao projektna aktivnost Doma za decu “Spomenak”. 

Jelisavka Milošević, koordinatorka projekta "Ojačaj sebe, predupredi grešku" Savetovališta za decu i mlade Jelisavka Milošević, koordinatorka projekta "Ojačaj sebe, predupredi grešku" Savetovališta za decu i mlade Pančevo.MOJKraj.rs

I ove godine Savetovalište pruža svoje usluge zahvaljujući projektu “Ojačaj sebe, predupredi grešku 3” sufinansiranom na konkursu lokalne samouprave.

U okviru ovog programa od maja do kraja oktobra funkcioniše Savetovalište za decu i mlade, koje je namenjeno đacima osnovnih škola i srednjoškolcima od 9 do 18 godina, s poremećajima u ponašanju.

Stručni tim Savetovališta čine specijalni pedagog, defektolog i psiholog Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Spomenak” i oni tri puta nedeljno u prostorijama ove ustanove pružaju podršku školarcima i adolescentima u rešavanju razvojnih problema karakterističnih za školski uzrast.

Jelisavka Milošević, defektološkinja i koordinatorka projekta kaže da se kroz radionice s decom poboljšavaju njihove socijalne veštine, pruža im se pomoć u učenju, a imaju mogućnost da koriste i psihološku podršku.

Rezultati projekta su vrlo dobri, a veliko je i interesovanje za radionice. Deca koja su do sada prošla kroz Savetovalište vidno su napredovala u školi i ponašanju, što dodatno opravdava potrebu za ovakvom preventivnom uslugom u gradu, kaže Milošević.

Kako koordinatorka projekta kaže, pokazatelji napretka su veoma uočljivi, jer deca odlaze redovnije u školu, manja je doza predrasuda pa sve više dece i roditelja dolaze po savet i pomoć, jer je dolazak u Savetovalište zasnovan na bazi dobrovoljnosti.

Jelisavka Milošević dodaje da je saradnja s roditeljima i školama odlična, a da su u OŠ “Braca Petrov” u Pančevu održane i posebne radionice. Kako kaže, tamo rade sa grupom dece i organizovali su rad sa njima u školu u maju i junu.

Savetovalište za decu i mlade radiće do kraja oktobra, ponedeljkom, sredom i petkom od 16 do 18 časova, u Kneza Mihajla Obrenovića 6.
Više informacija o radu Savetovališta možete dobiti i telefonom na broj 064-838-6269.

Korisnici u Savetovalište najčešće dolaze zbog nesuglasica s vršnjacima i zbog problema u ponašanju.

Nikad deca i mladi ne dolaze samo zbog jednog faktora. Tu su i porodični, socijalni, vršnjački problem pomešani. Neki problemi mogu da se reše sa svega nekoliko dolazaka, neka deca evo treću godinu za redom dolaze. Veoma je važno da je i porodica uključena u rešavanje problema deteta, tako da članovi stručnog tima više u ulozi medijatora, koji posreduju između njih i pomažu mi da prevaziđu nastali sukob ili problem u ponašanju, objašnjava Milošević.

Ona kaže da je važno što su uspeli neku decu da spoje da rade u grupama, jer takav rad i zajednički izleti doprinose poboljšanju međusobnih relacija. Ono što je svakako nedostatak, jeste činjenica da je to dodatna usluga koja se još uvek može sprovoditi samo od maja do oktobra, kako predviđa projekat.

Bilo bi značajno da Savetovalište preraste u stalnu uslugu ove ustanove socijalne zaštite s obzirom na to da u Pančevu ne postoji institucija koja se bavi rešavanjem razvojnih problema dece i mladih. To nam je cilj i nadamo se produžetku projekta, kaže Jelisavka Milošević.

Projekat “Ojačaj sebe, predupredi grešku” podržan je na konkursu za socijalne usluge Grada Pančeva.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(10 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00