utorak, 16. mart 2021.  18:46h
Pročitano 336 puta

Stevanović: Jučerašnji požar nije imao značajan uticaj na kvalitet vazduha, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, na osnovu rezultata merenja Zavoda za javno zdravlje, obaveštava građane Pančeva da se ne očekuje značajan uticaj na zdravlje opšte populacije, niti je jučerašnji požar imao značajan uticaj na kvalitet vazduha. 

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Grada Pančeva Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Grada Pančeva Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Mobilna ekotoksikološka jedinica Zavoda za javno zdravlje Pančevo izašla je na teren radi utvrđivanja stanja kvaliteta ambijentalnog vazduha zbog izbijanja požara u prizemnom objektu u okviru fabrike „Staklara“ u Pančevu i pojave neprijatnih mirisa i dima u pravcu naselja Vojlovica. U skladu sa meteorološkim uslovima, postavljena je na lokaciji u ulici 7. jul, na oko 500 metara od požara u liniji prvih stambenih jedinica. 

Izvršena su automatska kontinualna merenja suspendovanih čestica frakcije PM10 i PM 2,5, benzena, toluena, ukupnih ksilena (o-, m-, p-), azotnih oksida i amonijaka u periodu od 19.30 do 24 časa.

Zavod za javno zdravlje Pančevo, dao je procenu uticaja zagađujućih materija u ambijentalnom vazduhu na zdravlje ljudi na osnovu obavljenih merenja. Prema indeksu kvaliteta vazduha za period osrednjavanja od jednog sata izmerene jednočasovne koncentracije PM10 bile su u klasi „dobar“ u tri jednočasovna uzorka i klasi „prihvatljiv“ u jednom uzorku. Izmerene jednočasovne koncentracije PM2,5 bile su u četiri uzorka u klasi „zagađen“ vazduh, rekao je gradonačelnik Stevanović. 

Prema njegovim rečima, ne očekuje se uticaj izmerenih koncentracija suspendovanih čestica frakcije PM10 i PM2,5 na zdravlje stanovništva, s obzirom na pad koncentracija u poslednjem periodu uzorkovanja.

Ne očekuje se da su detektovane koncentracije benzena, toluena i ksilena i azotnih oksida dovele do pogoršanja zdravlja stanovništva. Prisustvo amonijaka nije ni detektovano. Meteorološki uslovi su bili povoljni za razblaživanje zagađujućih materija, saopštio je Aleksandar Stevanović. 

Gradonačelnik dodaje i da na monitoring sistemu Grada Pančeva, u toku dežurstva 15./16. mart 2021. godine, nisu registrovana prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00