ponedeljak, 26. oktobar 2020.  23:08h
Pročitano 875 puta

Dekompozicija u fabrici PENG uzrok večerašnjeg praska

Dekompozicija u Fabrici polietilena niske gustine u HIP Petrohemiji izazvala je jak prasak večeras koji je građanima ličio na snažnu eksploziju.

HIP Petrohemija Pančevo HIP Petrohemija Pančevo Pančevo MOJKraj/arhiva

Kako je saopšteno iz HIP Petrohemije, večeras, prilikom starta reakcije u fabrici PENG, oko 21.05 došlo je do dekompozicije u reaktoru za proizvodnju polietilena niske gustine. Kao posledica javio se zvučni efekat i sagorevanje na izduvnoj cevi reaktora.

S obzirom na to da je pojava dekompozicije predviđena tehnološkim postupkom prilikom ovakvih događaja ne dolazi do materijalne štete i ugrožavanja radne i životne sredine.

U odnosu na broj dekompozicija u ostalim pogonima u svetu broj dekompozicija u fabrici PENG, u HIP-Petrohemiji, je izuzetno mali i u proseku iznosi jedna do dve godišnje, navodi se u saopštenju za javnost.

Zaposleni u HIP-Petrohemiji odreagovali su pravovremeno i u skladu sa procedurama i uputstvima. Sve nadležne institucije su blagovremene obaveštene.

Proizvodnja u HIP-Petrohemiji se obavlja stabilno. Ostali proizvodni pogoni rade po ustaljenom režimu. Uskoro se očekuje normalizacija proizvodnje u fabrici PENG, zaključuje se u saopštenju HIP Petrohemije.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00