petak, 23. oktobar 2020.  13:14h
Pročitano 507 puta

U Pančevu organizovan svečani prijem podoficira u vojnu službu

U Pančevu, u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“, organizovana je svečanost povodom prijema u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira i proizvođenje u čin vodnika učenika 47. klase Srednje stručne vojne škole i polaznika 15. klase Osnovnog kursa za podoficire.

Sa svečanosti u Pančevu Sa svečanosti u Pančevu mod.gov.rs

Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković.

Na svečanosti je ministru Vulinu, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević uručio Plaketu Komande za obuku u znak zahvalnosti za unapređenje stanja i sposobnosti Komande za obuku. 

 

Vulinu urucena plaketa u Pancevu

 

Čestitajući prisutnima prve podoficirske činove, ministar Vulin rekao je da oni nisu svoje činove dobili, nego su svoje činove „stekli, izborili ih vrednoćom, upornošću, marljivošću, trudom, tvrdoglavošću“.

Ministar odbrane zahvalio je podoficirima za poverenje za to što su odlučili da služe svojoj zemlji „svojim životom i znanjem“.

Nakon čitanja naredbe o unapređenju i dodeli stimulativnih mera, ministar Vulin uručio je poklon - ručni sat najboljem učeniku 47. klase Srednje stručne vojne škole vodniku Ljubomiru Miljkoviću.

Zamenik načelnika Generalštaba general Cvetković uručio je, takođe, ručne satove trojici najuspešnijih polaznika 15. klase Osnovnog kursa za podoficire, vodnicima Dragoljubu Šikmanu, Nenadu Aliću i Marinku Marinkoviću.

Govoreći u ime svoje klase, najbolji učenik 47. klase Srednje stručne vojne škole vodnik Ljubomir Miljković naglasio je da je za sve njih danas veliki dan, prekretnica, kraj perioda u kome su dali sve od sebe da savladaju izazove obrazovanja i svakog vida spremnosti za jedan od najčasnijih životnih poziva - a to je služenje svom narodu i otadžbini, koji im tek predstoji. On je, takođe, izrazio nadu, da će biti dostojni naslednici slavnih predaka, njihove hrabrosti i odvažnosti, danas najmlađi podoficiri Vojske Srbije ponosno stoje u stroju spremni da svoje živote posvete svom narodu i državi i željni da uzvrate ukazano poverenje i dokažu spremnost i motivisanost za odgovore svakom pozivu.

 

vojska u kasarni stevica jovanovic

 

Prema rečima načelnika Štaba Komande za obuku pukovnika Nikole Dejanovića, danas je u prvi podoficirski čin promovisano 98 polaznika 15. klase Osnovnog kursa za podoficire, a zajedno sa njima u čin vodnika unapređena su 42 učenika 47. klase Srednje stručne vojne škole "1300 kaplara", čime se, kako je dodao, nastavlja tradicija postojanja te škole koja je prekinuta davne 1995. godine.

Svečanosti su prisustvovali i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, komandant RViPVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Željko Petrović, komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan i predstavnici lokalne samouprave.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00