nedelja, 8. decembar 2019.  19:00h
Pročitano 2465 puta

Hor Slavista nastupiće u Narodnom muzeju Pančevo 8. decembra

Hor Slavista održaće koncert u Pančevu 8. decembra sa početkom u 19 časova u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo. Čućete ruske i srpske narodne pesme, lirske, ljubavne pesme, inspirisane narodnim običajima, pesme iz ratnih vremena, poznate kozačke kompozicije.

Koncert će početi u 19 sati Koncert će početi u 19 sati plakat

Kroz ovaj program vodiće vas glasovi ne samo iz raznih gradova Srbije, Republike Srpske, već i iz dalekog Sibira.

Hor Slavista osnovan je 2007. godine na Filološkom fakultetu, na katedri za Slavistiku na inicijativu lektora iz Moskve prof. Aleksandre Matrusove. Studentima slavistike vremenom su se, kao ljubitelji muzike slovenskih naroda, pridružili i studenti sa drugih fakulteta. Danas su to profesori stranih jezika, asistenti na fakultetima, prevodioci, i dalje aktivni članovi Udruženja Hora slavista.

Ovaj muzički sastav neguje kulturu i tradiciju, prvenstveno svoje, ali i drugih slovenskih zemalja, te u njihovom repertoaru pored srpskih narodnih pesama možete čuti i pesme na ruskom, ukrajinskom, beloruskom, bugarskom, češkom i slovačkom jeziku. Umetnički izraz Hora svojim glasovima oplemenjuju novi članovi, mladi ljudi zainteresovani da upoznaju širinu i lepotu slovenske duše.

Slavisti su pre dve godine na sceni Ruskog doma proslavili svoj prvi jubilej velikim koncertom povodom desetogodišnjice postojanja. A osim saradnje sa Ruskim domom, Hor ostvaruje lepu dugogodišnju saradnju sa Ambasadom Rusije, Belorusije, Bugarske, mnogim ustanovama kulture, udruženjima, fakultetima. Hor slavista je predstavljao Srbiju na festivalima u Sankt Peterburgu, Moskvi, Tveru i pevao sa kozačkim ansamblima iz Rusije.

Od 26. oktobra slavisti su na svojoj prvoj turneji po Vojvodini u okviru projekta «Tragovima ruske melodije» koji je podržan od strane Fonda «Ruski svet» iz Ruske Federacije. U okviru turneje održaće koncerte u Novom Sadu, Somboru, Suborici, Bačkoj Topoli, Kikindi, Senti, Zrenjaninu i drugim gradovima kako bi mlade ljude upoznali sa uticajima ruske kulture na srpsku i melodijom ruskih i srpskih pesama prikazali istorijske neraskidive veze naših naroda.

  • Datum:  nedelja, 08. decembar 2019.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00