utorak, 3. decembar 2019.  17:00h
Pročitano 3043 puta

"Bajka o dečjem osmehu" pred Pančevcima

Povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruženje MNRO Pančevo pripremilo je predstavu pod nazivom „Bajka o dečjem osmehu“.

Ulaz na predstavu je besplatan Ulaz na predstavu je besplatan detalj s plakata

Predstava će biti odigrana u Kulturnom centru Pančevo u utorak, 3. decembra u 17 časova.

Ulaz slobodan. 

Bajka predstavlja najstariji izvor narodne proze. Ona je takođe prozno delo u kome su događaji i ličnosti izmišljene i na neki način čudnovate. Tokom radnje dešavaju se nagli obrti i nepredviđene teškoće ali je uvek pobednik običan čovek jer bajka voli poštenje, pravdu i hrabrost a bori se protiv sebičnosti, podlosti i zla uopšte. U bajkama ne postoji poteškoća prelaza iz realnog u nadrealni svet a glavni junak je nosilac pozitivnih osobina i u nekoj neobičnoj situaciji pobeđuje svo zlo ovoga sveta.

„Bajka o dečjem osmehu“ je priča o neobično srećnom kraljevstvu koje se zove Dobrilovina. Kraljevstvom mudro vladaju kralj Dobrivoj i kraljica Dobrila a naglasak je stavljen na kralja koji uvek pokušava da „na dobar način rešava sve probleme u kraljevstvu“. Ta njegova osobina je polazna tačka ove bajke a prva polovina radnje je posvećena opisima srećnog kraljevstva i mudrog vladanja. 

U drugom delu dolazi do obrta jer se pojavljuje Zli čarobnjak koji na neobičan način pokušava da reši problem svog slepila. Naime, on namerava da iz Dobrilovine ukrade sve dečje osmehe i da ih pretvori u zvezde, jer mu je potrebno više svetlosti. Iako je Zli čarobnjak uneo nemir i neizvesnost u kraljevstvo, kralj ipak nalazi dobar način da pomogne čarobnjaku. Bajka se završava opštim veseljem u kraljevstvu jer dobrota je opet pobedila. 

Ovu predstavu Društvo za MNRO je uradilo u saradnji sa Plesnim studiom „Lana“ iz Pančeva i Domom „Srce u Jabuci“ iz Jabuke. 

Tekst, režiju, izbor muzike i scenografiju potpisuje saradnica Društva Aleksandra Ksenija Milosavljević a koreografiju muzičkih tačaka, koreograf Bogdana Kelča. 

Kostimi za predstavu će biti sašiveni u krojačkoj radionici Društva za MNRO koju vodi Mirjana Predić. 

Učestvovaće 30 izvođača i nekoliko moderatora na sceni. 

Ovaj projekat Udruženja MNRO finansira Grad Pančevo. Podršku ovom projektu pružili su Savet za rodnu ravnopravnost i Kulturni centar Pančeva.

  • Datum:  utorak, 03. decembar 2019.
  • Vreme:  17:00 
  • Mesto:  Kulturni centar Pančevo 
Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00