četvrtak, 31. oktobar 2019.  19:00h
Pročitano 5407 puta

Starčevo: predavanje o „Starčevačkoj republici“

U četvrtak, 31. oktobra u Starčevu biće organizovano predavanje Dalibora Mergela, dipl. etnologa-antropologa, o "Starčevačkoj republici", a povodom njene stote godišnjice.

Starčevo centar Starčevo centar www.starcevo.org.rs

Predavanje će početi u 19 sati u Galeriji "Boem" Doma kulture u Starčevu.

Žitelji Starčeva gnevni zbog poziva za regrutaciju, u proleće 1919. godine su u organizovanoj pobuni demolirali opštinsku zgradu i nakratko prisvojili vlast u selu. U vremenu socijalizma konstruisan je politički mit lokalnog karaktera o uspostavljanju tzv. Starčevačke republike čiji su vinovnici, navodno pod uticajem boljševizma, želeli da svrgnu monarhističku upravu. On je i danas u jednostavnoj formi široko rasprostranjen u Starčevu i okolini. Uprkos sačuvanoj obimnoj arhivskoj građi o sudskom procesu vođenom protiv pobunjenika, novinskim člancima i privatnim beleškama, posle čitavog stoleća od ovih zbivanja nije sasvim razjašnjeno šta se tada zaista dogodilo. 

Predavač je dugogodišnji novinar Starčevačkih novina koji je u više navrata pisao o ovoj temi pritom koristeći svu javno dostupnu građu o pomenutim dešavanjima, književne izvore, lične zapise savremenika i sl. On će pokušati da prikaže sve što je pronašao i tako rasvetli brojne aspekte ovog interesantnog istorijskog događaja.

Predavanje realizujemo uz podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

100YEARS page 001

  • Datum:  četvrtak, 31. oktobar 2019.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Dom kulture Starčevo u Galeriji Boem 
Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00