četvrtak, 21. februar 2019.  12:00h
Pročitano 3985 puta

Obeležavanje Dana maternjeg jezika u Ivanovu (VIDEO)

U Domu kulture “Žarko Zrenjanin” u Ivanovu u četvrtak, 21. februara, dvanaesti put za redom biće obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika prigodnim kulturno-umetničkim programom uz učešće predstavnika oko 15 nacionalnih zajednica.

Detalj s obeležavanja Dana maternjeg jezika 2018. godine Detalj s obeležavanja Dana maternjeg jezika 2018. godine V.M.

U programu koji početi u 12 sati u Domu kulture publika će moći da čuje pesme i recitacije na različitim jezicima koji se govori na teritoriji Grada Pančeva.

Organizator Međunarodnog dana maternjeg jezika ove godine je Dom kulture Ivanovo uz pokroviteljstvo Grada Pančeva. Suorganizatori su Osnovna škola u Ivanovu, Mesna zajednica Ivanovo, MKUD Bonaz Šandor i UBB "Ivanovo Banat". 

Tehničku podršku pružiće Udruženje Pagus i Turistička organizacija Pančevo.

Pored toga što afirmiše višejezičnost i komunikaciju, ova manifestacija doprinosi stvaranju osećanja bliskosti i razumevanja među nacionalnim zajednicama kojih samo na području Pančeva ima oko 20. Neki od jezika manjih zajednica poput cincarskog i bugarsko-palćenskog trenutno su među najugroženijim.

Maternji jezik deo je kulture jednog naroda i njegovim nestajanjem gubi se identitet nacionalnih zajednica. Trenutno se u svetu govori oko 6.000 jezika i dijalekata, a zabrinjavaju procene stručnjaka da će do kraja ovog veka oko polovina prestati da se koristi.

 

PozivnicaS2

 

  • Datum:  četvrtak, 21. februar 2019.
  • Vreme:  12:00 
  • Mesto:  Dom kulture Ivanovo 
Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00