sreda, 5. decembar 2018.  19:30h
Pročitano 4163 puta

Poetsko veče “Glumci-pesnici” u Pančevu

Na Sceni Kulturnog centra Pančeva u sredu, 5. decembra u 19.30 časova biće održano Poetsko veče „Glumci - Pesnici”.

Nebojša Ilić, glumac Nebojša Ilić, glumac detalj s plakata

Tom prilikom, glumac Nebojša Ilić govoriće stihove Ljubiše Bačića, Zorana Radmilovića, Pavla Vuisića, Molijera, Šekspira i drugih glumaca. Ulaz je slobodan.

Poetsko veče „Glumci pesnici” predstavlja potrebu jednog glumca da okupi poeziju koju su pisali glumci. Naravno, sve u meri u kojoj je to moguće, jer suprotno očekivanjima, glumci su uglavnom stidljivi kada je u pitanju intima, a poezija verovatno predstavlja najviši stepen intime umetnika, nešto što izlazi iz okvira onog što, najčešće po tabloidima, ili u najboljem slučaju kafanskim pričama, saznajemo o njima. Fenomen da glumci pišu poeziju postaje još zanimljiviji kada se vide dometi takve poezije. 

Glumac „Ateljea 212” Ljubiša Bačić za svoju prvu knjigu „Stena gologlava” dobio je nagradu „Miloš Crnjanski” i odmah postao relevantna pesnička figura, dostojna hvalospeva Borislava Mihajlovića Mihiza, koji je napisao predgovor za knjigu! Inače, to je jedina knjiga poezije napisana sokobanjskim dijalektom. 

Glumac Zoran Radmilović nas iznenađuje sa svojih nekoliko bolnih i lucidnih pesama i otkriva nam se u još jednom svetlu briljantan, kao uostalom i na sceni, i u filmu. 

Pavle Vuisić sa svojim pesmama pisanim na kafanskim salvetama, računima, paklicama cigareta piše beskompromisno kao da to niko neće čitati. 

Molijer, takođe glumac, nezaobilazni dramski pisac, čiji stihovi odjekuju na svim scenama u svim vremenima. 

Šekspir, opet glumac, soneti… Pojavili su se još neki glumci mlađe generacije koji su se usudili i objavili svoje pesme.

Pokrovitelj Poetske večeri “Glumci – Pesnici” je UniCredit banka. 

  • Datum:  sreda, 05. decembar 2018.
  • Vreme:  19:30 
  • Mesto:  Kulturni centar Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00