ponedeljak, 26. novembar 2018.  19:00h
Pročitano 3670 puta

Eko – koncert u Pančevu

Na sceni Kulturnog centra Pančevo u ponedeljak, 26. novembra u 19 sati biće održan Eko koncert.

Koncert će početi u 19 sati Koncert će početi u 19 sati detalj s plakata

Učestvovaće: Miona Topalov vibrafon, đembe; Stanislava Jeftić Protić klavir i naracija Dijana Opačić violina; Jelena Petošević glas

Autorke video rada: Stanislava Jeftić Protić, Marija Momić (snimateljka), Mina Nenadović (montažerka), Marija Šumarac (dizajnerka zvuka)

Ovo je treći u ciklusu koncerata “Klasičan koncert - Neklasičan koncept” iniciran 2014. godine. Pijanistkinja Stanislava Jeftić Protić pozvala je pet domaćih kompozitorki savremene, klasične muzike da kroz sopstvenu umetničku estetiku skrenu pažnju na ozbiljne ekološke probleme svakodnevice.

‘’Eko-koncert’’ se bavi nizom problematičnih situacija u vezi sa očuvanjem životne sredine i zdravlja. Da bi se o ovim temama progovorilo kroz klasičnu muziku bila je potrebna konceptualna nadogradnja kroz istraživanje konkretnih društvenih fenomena, vizuelne i auditivne intervencije kako bi se došlo do etičkog angažmana i omekšala rigidna forma koncerta klasične muzike.

Kroz procese komponovanja i izvođenja umetnice nastoje da kanališu snažne emocije i istraživanja o ekološkoj devastaciji, uvodeći u igru sopstvene ženske subjektivnosti. Kroz brigu o potčinjenoj prirodi projekat se oslanja na ideju ekofeminizma koji polazi od toga da postoji duboka veza između žene i prirode. U skladu sa tim, neke od tema koje su intrigirale autorke su otpadne vode, buka, pesticidi, teški metali u vodi i vazduhu. A pojedine teme obrađuju ženske arhetipove i statistike o ženama obolelih od raka. 

Koncert počinje video radom koji povezuje pet savremenih, klasičnih i jednu džez-pop kompoziciju. Video rad u sekvencama popunjava pauze između kompozicija, svaku promenu ansambla, sudeluje kao vizuelna pozadina. Kroz naraciju, po uzoru na Brehtovo angažovano pozorište uz muziku se tekst saopštava direktno, bez sakrivanja iza fiktivnog lika. Međutim, ljudski glas u ovom slučaju ne mora biti tretiran samo kao sredstvo komunikacije već i kao zvuk, što je u vezi sa praksama pozorišta “pokreta i atmosfere” iz sedamdesetih godina.

Program:

1. Jovana Backović: „The Cycle“- duo za vibrafon,đembe i klavir:
        1. The Maiden
        2. The Huntess
        3. The Sage

2. Tatjana Milošević: “Buzzle”- za solo klavir

3. Marija Šumarac: „Buka“- za elektroniku i solistu (violina)

4. Maja Bosnić: „Lebdeće čestice PM10 ili PM2.5“ - za violinu, vibrafon i naratora

5. Jovana Stefanović: „Za Anu“ - trio za violinu, vibrafon i klavir

6. Jelena Petošević a.k.a. Lady Jelena: „Eko-Song“

  • Datum:  ponedeljak, 26. novembar 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Kulturni centar Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00