nedelja, 7. oktobar 2018.  21:00h
Pročitano 3500 puta

Koncert sastava Gabbeh (Austrija) u Pančevu

Narodni muzej Pančevo i Nova Festival u nedelju, 7. oktobra u 21 sat organizovaće muzičko putovanje od drevne Persije do modernog Beča.

Koncert će početi u 21 sat Koncert će početi u 21 sat plakat

Nastupiće sastav GABBEH, Austrija. Čine ga: Golnar Shahyar – glas, Mona Riahi – Klarinet, Manu Mayr - kontrabas

Iz kulturološkog sudara različitih svetova oduvek se rađala uzbudljiva, nadahnuta, revolucionarna muzika. Naslednici afroameričkih robova doneli su nam džez i bluz, dok su mnogo godina kasnije globalizacija i internet doneli muziku sa svih strana sveta do svakog zapadnjačkog doma; ili makar onim slušaocima sa afinitetom za egzotične zvuke. Delom zarad potreba tržišta i komercijalizacije, a delom iz prirodnog susreta “zapadnjačkog” popa i etničkih muzika različitih naroda, rodio se hibridni žanr “world music”.

Internacionalni trio Gabbeh predvodi Iranka sa kanadskim pasošem,vokalistkinja Golnar Shayhar. Njena zemljakinja po mestu rođenja, Mona Matbou Riahi, svira klarinet, dok Austrijanac Manu Mayr svira kontrabas. Svi žive u Beču, a stvaraju muziku koja nadilazi čak i ono što kolokvijalno nazivamo “muzikom sveta”. Dok bi se drugi bendovi možda i zadovoljili postavljanjem tradicionalne muzike u urbani, moderni kontekst, ovaj trio mladih a već dokazanih muzičara ide i korak dalje. Svi odreda afirmisani u nizu vlastitih projekata, svoja iskustva predstavljaju kroz originalnu kombinaciju iranske folklorne muzike, džeza i avangardnog izraza.

Sama reč “Gabbeh”, kao odrednica za vrstu persijskog tepiha koji prave žene nomadi i koji se više zasnivaju na individualnom nadahnuću nego na strogim pravilima izrade, indikativna je i za stvaralaštvo grupe. Jer taman kada vas lepa melodija otpevana na farsi (persijskom) jeziku zavede i uljuljka, tu će uskočiti Mona i Manu u svojim delikatnim, improvizovanim interakcijama. A kad se priviknete na njihov istančan kamerni senzibilitet, eto Golnar Shahyar koja će svojim teatralnim performansom dodati još jednu nesvakidašnju dimenziju koncertu i prenuti nas iz “dogmatskog dremeža”.

Kroz preplitanje vokalnog i glumačkog umeća, Gabbeh nadilaze ne samo okvire tradicionalne muzike, već i čitavog koncepta “standarnog” koncertnog izvođenja. Njihovi nastupi nisu česti, i rezervisani su samo za specijalne prilike, a nastup na Nova Festivalu je jedan od njih.

  • Datum:  petak, 07. septembar 2018.
  • Vreme:  21:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00