nedelja, 17. jun 2018.  19:00h
Pročitano 3749 puta

Koncert instrumentalnog sastava „Clair de Jazz“ u Pančevu

U okviru 17. Međunarodnog festivala harfe, koji se održava od 15. do 26. juna ove godine, a u organizaciji Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije, pod sloganom Double Temps (Dvostruko vreme), u Pančevu će biti održan jedan od koncerata.

Nikola Knežević (bas gitara) Nikola Knežević (bas gitara) promo

U sali pančevačkog Kulturnog centra će se u nedelju, 17. juna, od 19 sati održati koncert instrumentalnog sastava „Clair de Jazz“, koji predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja Festivala i inovaciju u harfističkom izvođenju i aranžmanskom pristupu i džezu i ovom čarobnom instrumentu. 

Ovaj nesvakidašnji kulturno-umetnički doživljaj ljubiteljima muzike će prirediti izuzetni solisti na harfi, klaviru, bas gitari i perkusijama uz posebno koncipiran program.

Inspiracija za ovakav koncept koncerta, rekla je Ivana Pejoska, magistar harfe i lider ovog sastava, javila se pre nekoliko godina, a podstaknuta je ne samo ličnim afinitetom prema klasičnoj i džez muzici, već i uvidom u zanemarenost ove vrste muzike. Tako se rodila ideja da se popularna dela iz opusa klasične muzike ”spoje” zvukom i bojom sa džez muzikom, a kroz autetične aranžmane koji su iznedrili nov ”muzički proizvod”.

frontpage 01 vlada nikolov

Na slici: Vladimir Nikolov, klavijature

 

Sastav čine profesionalni muzičari koji svojim entuzijazmom i ljubavlju prema muzici kao i novim i drugačijim uglom posmatranja doprinose raznolikosti domaće muzičke scene: mr Ivana Pejoska (harfa), Nikola Knežević (bas gitara), Goran Milošević (perkusije) i Vladimir Nikolov (klavijature). 

Ovogodišnji Međunarodni festival harfe, prevashodno će se održati u beogradskim koncertnim prostorima: Studentski kulturni centar, Muzej nauke i tehnike, Gvarnerijus centar lepih umetnosti, Muzička škola „Stanković“, Dom kulture Studentski grad, Garni hotela Argo, Restorana Bašta u Mišarskoj… i izuzetna je čast što je i Pančevo prepoznato kao jedan od centara popularizacije umetničke muzike za  harfu i očuvanja evropske kulturne baštine, zahvaljujuću čemu će Centar za kulturu biti domaćin koncerta Clair de Jazz.

Ovogodišnji Festival, kao i dugi niz godina do sada, odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, uz podršku Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda, SOKOJ-a, Austrijskog kulturnog foruma, Italijanskog instituta za kulturu i Fakulteta muzičke umetnosti.  

 

Perkusionista foto

Na slici: Goran Milošević, perkusije

 

Ulaz na sve koncerte je besplatan kako bi se radost i uživanje u muzici sa vernom dugogodišnjom i novom, dolazećom publikom, podelila i umnožila i kako bi misija Festivala bila u potpunosti ispunjena: ovakvi koncerti treba da donesu mnogo novih slušalaca sa kojima ćemo se i u budućnosti družiti i odkojih će neki, oni najmlađi, stasavati u muzičare koji će slavu srpske muzičke scene pronositi po svetu.

 

Za plakat Ivana 2018

Na slici: Mr Ivana Pejoska, harfa

 

Mr Ivana Pejoska se već 15 godina uspešno bavi prevashodno pedagoškim radom, mada ne zapostavlja ni izvođačku karijeru koja joj je donela mnoge nagrade i priznanja.

Kao profesor je počela da radi upravo u pančevačkoj Muzičkoj školi „Jovan Bandur“, a nastavila u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu gde predaje harfu, kamernu muziku i gde je rukovodilac Stručnog veća za harmonske instrumente. Njeni učenici, upravo zahvaljujući njenoj pedagoškoj posvećenosti, nastupaju na mnogobrojnim svečanim koncertima, gostuju na radijskim i televizijskim emisijama i dobitnici su visokih nagrada na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Muzička osobenost mr Ivane Pejoske jeste inovativan pristup harfi kojim ovaj instrument teži da približi što široj populaciji. Odatle proizilazi i njena želja da eksperimentiše sa raznim aranžmanima i sarađuje sa različitim izvođačima i kompozitorima.

  • Datum:  nedelja, 17. jun 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Kulturni centar Pančevo 
Autor:  G. Vlajić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00