nedelja, 3. jun 2018.  21:00h
Pročitano 3637 puta

Predstava "Sumnjivo lice" na Ex Teatar Festu u Pančevu

Pančevačko izvođenje kontraverzne predstave, pod dobro poznatim naslovom, Sumnjivo lice, u produkciji Reflektor teatra, zakazana je za 3. jun u 21 sat u bašti Doma omladine Pančeva, u okviru Ex Teatar Festa. 

detalj s probe predstave Sumnjivo lice detalj s probe predstave Sumnjivo lice http://reflektorteatar.rs/sumnjivo-lice/

Pančevci će po prvi put imati priliku da pogledaju ovaj nesvakidašnji komad koji govori o savremenim situacijama u državi.

O predstavi koja je rađena po, ali i o komadu Sumnjivo lice, reditelj Vojislav Arsić kaže da je Sumnjivo lice komad o vlasti, o želji za vlašću, ali i strahom od nje; o potrebi da te onaj ko je na vlasti voli, što dovodi do korupcije i cenzure. 

Ovo je takođe komad o komunikaciji unutar državnog aparata i činovnicima, koji nisu servis građana, već rade za sebe, smatrajući da su im pozicije u državnoj službi zagarantovane. U Srbiji se veruje da je vlast, lično vlasništvo, sa kojim svako radi šta želi i to je osnovni mehanizam po kome društvo funkcioniše. Sve su to teme koje su u našoj zemlji aktuelne već sto trideset godina, a novo pitanje koje postavljamo jeste pitanje medija, odnosno: vođenja države kroz medije, kaže Vojislav Arsić, reditelj.

Sumnjivo lice je u režiji Vojslava Arsića, a izvedbeni tekst i dramaturgiju potpisuje Milena Bogavac.

 

0 sumnjivo lice u pvo reflektor teatra

 

Klasik srpske dramaturgije, ovde je polazna tačka za pričanje priče o promenama, koje se u Srbiji večito čekaju, a teško i sporo događaju… ali i predstava o genijalnosti i talentu pisca, koji je sve bolesti našeg, savremenog društva umeo da dijagnostifikuje još 1887. kada je ovaj (i za tadašnje pojmove: kontroverzni) komad napisao.

Cilj ove predstave nije samo da konstatuje stanje stvari, već i da postavi pitanje: zbog čega su one nepromenjive? Ima li ovo društvo želju da se menja? I šta je to što nas navodi da beskonačno mnogo puta ponavljamo iste greške?

 U ovoj postavci postavlja se pitanje o kritičkom potencijalu ove komedije. Umesto lakoće i razbibrige, ova predstava tera vas da se zamislite: na koji način sistem prisvaja anti-sistemsku umetnost i kako kontroverzni, osporavani tekstovi na kraju postaju klasika, lektira za osnovnu školu? Sumnjivo lice tretiramo kao politički komad, preispitujući da li se i u kojoj meri društvo promenilo od trenutka kada je napisan, pa do danas.

U predstavi igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović, Aleksandar Vučković i Predrag Vasić.

Više o predstavi i Reflektor teatru možete čitati na: http://reflektorteatar.rs/

  • Datum:  nedelja, 03. jun 2018.
  • Vreme:  21:00 
  • Mesto:  Letnja scena Doma omladine Pančevo (Svetog Save 10, u dvorištu) 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00