ponedeljak, 21. maj 2018.  19:00h
Pročitano 3631 puta

Sećanje na dr Mihovila Tomandla

U ponedeljak, 21. maja, nizom događaja biće obeležena 55-godišnjica smrti dr Mihovila Tomandla. 

Glavni događaj planiran je za 19 sati u Gradskoj biblioteci u Pančevu Glavni događaj planiran je za 19 sati u Gradskoj biblioteci u Pančevu detalj s plakata

To će biti prilika da se oda počast ovom advokatu, novinaru, publicisti i istoriografu koji je na mnogo načina zadužio Pančevo, ali i mogućnost da se šira javnost upozna sa njegovom ličnošću i radom. 

Svečanost će početi u 17 sati kada će na Katoličkom groblju predsednik Udruženja banatskih Hrvata, Goran Kaurić, položiti venac na grob dr Tomandla. 

Svetu misu zadušnicu će od 18 sati u Crkvi svetog Karla Boromejskog predvoditi pančevački župnik Robert Pašćik. 

Glavni događaj planiran je za 19 sati u Gradskoj biblioteci u Pančevu gde će dr Ivana Spasović, istoričarka zaposlena u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, održati predavanje o životu i radu Mihovila Tomandla.

Dr Mihovil Tomandl, Hrvat rodom iz Brčkog u Bosni, ličnost je koja je u velikoj meri zadužila pančevačku kulturu, posebno bibliotekarstvo, arhivistiku i istoriografiju. Njegovi radovi iz novije srpske kulturne istorije odaju jednog od najboljih poznavalaca kulturne i umetničke prošlosti srpskog naroda u Vojvodini, posebno grada Pančeva.

Kao veliki ljubitelj umetnosti i kulture poklonio je pančevačkom muzeju više vrednih predmeta koji su znatno obogatili muzejsku zbirku. Posebno treba istaći da je posle Drugog svetskog rata iz Uprave narodnih dobara uspeo da prebaci pojedine predmete u pančevački muzej i tako ih spase od propasti i nestanka. Sa punim pravom danas možemo reći da je bio zaštitnik kulturne baštine.

Udruženje banatskih Hrvata iz Zrenjanina na listu godišnjica hrvatskih velikana u 2018. godini koju je pripremio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uvrstilo je i ime dr Mihovila Tomandla, znamenitog pančevačkog kulturnog pregaoca, preminulog pre tačno 55 godina. 

Obeležavanje godišnjice smrti ove ličnosti koja je ostavila trajan i neizbrisiv trag u istoriji našeg grada, tako se našlo na ovogodišnjem zvaničnom kalendaru hrvatskih manifestacija u Vojvodini.

Program se realizuje uz pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sredstvima dobijenim na javnom konkursu za prijavu programa i projekata udruženja, ustanova i organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja finansijske podrške za 2018. godinu.

  • Datum:  ponedeljak, 21. maj 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Gradska biblioteka Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Komentari  

-1 #1 Pančevac 20-05-2018 18:29
Kakve veze imaju hrvati sa M. Tomandlom? On je bio Čeh
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00