utorak, 8. maj 2018.  19:00h
Pročitano 3982 puta

Izložba: Ritam spirale - Rekonstrukcija kostima i nakita srednjeg bronzanog doba

U Narodnom muzeju Pančevo u utorak, 8. maja u 19 sati biće otvorena gostujuća izložba Gradskog muzeja Sombor „Ritam spirale - rekonstrukcija kostima i nakita srednjeg bronzanog doba“.

Autor izložbe je Anđelka Putica, viši kustos arheolog.

Na izložbi će biti predstavljen nakit kulturnog komleksa poznatog kao Hügelgräber, odnosno Kultura grobnih humki, srednjeg bronzanog doba koji se u okviru regionalnih varijanti izdvaja  u izradi metalnih predmeta i  proizvodnji keramike. 

Ovo je priča ispričana kroz arheološku prizmu i deo je drevne prošlosti, koja je opet veoma blisko povezana sa kulturama i civilizacijom Evrope, navodi se u pozivu organizatora.

 

0 Zenski kostim

 

„Ritam spirale“ su zadala dvadeset i dva fragmenta bronzanog lima, na kojima je urađen konzervatorski tretman sa ciljem prvobitne rekonstrukcije izgleda predmeta – nanogice.

Nošenje nakita, njegov sjaj i forme, rasporedi po telu i odeći, zamišljeni zvuk metala u pokretu vlasnika, boje i refleksije bronze, svakako su predstavljali vid socijalne prezentacije, lične i polne promocije kao i predstavu moći. Na postavci se posebno izdvajaju 3D model idealnog izgleda nanogice i rekonstrukcija muškog i ženskog kostima iz perioda srednjeg bronzanog doba.

 

3d model nanogvice

 

Za potrebe izlaganja pozajmljen je deo materijala iz Muzeja Vojvodine, Gradskog muzeja Senta, Gradskog muzeja Subotica.

  • Datum:  utorak, 08. maj 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00