sreda, 7. mart 2018.  19:00h
Pročitano 3795 puta

Književno veče Gordane Pešaković

Književno veče pod nazivom “Put oko sveta za šezdeset minuta” na kojem će biti čitani odlomci iz zbirke putopisa koja je u pripremi Gordane Pešaković biće upriličeno u sredu, 7. marta u 19 sati u svečanoj Sali Matice iseljenika i Srba u regionu, u Beogradu.

Prof. dr Gordana Pešaković Prof. dr Gordana Pešaković promo

Čitaju: Tanja Šikić, novinarka RTS-a i autorka.

Gordana Pešaković je rođena u Beogradu, a živi i radi u Orlandu, na Floridi (SAD) kao profesor i dekan Poslovnog fakulteta. Za svoj književni rad, zaslužni je član Udruženja književnika Srbije.

Objavila je šest knjiga pesama (“Spremna sam”, “Kapije istoka i zapada”, “Miris promene”, “Nagoveštaj smisla”, “Čuvarima lepote” i “Dodir”) i knjigu putopisa (“Brodovi jezde ka uspehu”). Pesme su joj štampane u zbornicima poezije, književnim časopisima, a putopisi u dnevnom listu Politika. Imala je književne večeri u Udruženju književnika Srbije, Biblioteci grada Beograda, galeriji Progres, kući Đure Jakšića, Matici iseljenika u Beogradu, i prostorijama izdavačke kuće „Prometej“ u Novom Sadu. Nastupala je i na zajedničkim književnim večerima.

 

20171221 110809

 

Jedna je od inicijatorki projekta Beogradski čitač, multidisciplinarnog kulturološkog projekta koji afirmiše čitanje, književnost i prosvetiteljstvo. Pored skulptura u Čuburskom parku na Vračaru i ispred Gradske biblioteke u Pančevu, Gordana je inicirala da se projekat“Beogradski čitač“ proširi i na Floridu. Predstavila je projekat Skupštini grada i uspela da ideju prenese i na tlo SAD. Tako da je 2017. postavljena skulptura „Beogradski čitač” (autora mladog vajara Miloša Šarića iz Vlasotinca) ispred gradske kuće u Kaselberiju, kraj Orlanda. Na tabli ispod skulpture stoje reči Dositeja Obradovića na engleskom jeziku „Onaj ko čita može razum prosvetiti, poboljšati srce i ulepšati narav.”

Gordana je angažovana u pripremi najvećeg kulturnog festivala u Orlandu, Fusion Fest, koji za cilj ima predstavljanje različitih kultura ljudi koji žive u centralnoj Floridi. Ovom prilikom biće predstavljena i srpska kultura.

Prof. dr Gordana Pešaković je proglašena za najboljeg profesora 2013. godine. Organizovala je poseban projekat na posledimplomskim studijama na Poslovnom fakultetu u Sarasoti, Florida, gde je u dva maha (2004. i 2013.) dovodila studente iz SAD u Srbiju. Ovo je bila prilika da se studenti upoznaju za naukom, ekonomijom i kulturom Srbije. U ovim studentima Srbija je dobila svoje najbolje ambasadore.

  • Datum:  sreda, 07. mart 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Svečana sala Matice iseljenika i Srba u regionu, Ul. Nušićeva broj 4, 1. sprat - Beograd 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00