petak, 2. februar 2018.  19:00h
Pročitano 3663 puta

Izložba: Želja za eksperimentom (rani radovi i retrospektiva-Dušan Tomin (1951-2015))

Svečano otvaranje posthumne izložbe slika Pančevca Dušana Tomina (1951-1915) biće organizovano u petak, 2. februara u 19 časova u galeriji Gradske biblioteke Pančevo. 

Svečano otvaranje posthumne izložbe slika Pančevca Dušana Tomina (1951-1915) biće organizovano u petak, 2. februara u 19 časova u galeriji Gradske biblioteke Pančevo Svečano otvaranje posthumne izložbe slika Pančevca Dušana Tomina (1951-1915) biće organizovano u petak, 2. februara u 19 časova u galeriji Gradske biblioteke Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

Do sada neotkrivena javnosti, umetnost Dušana Tomina pruža nam uvid u artističku raskoš njegovog bića kao neafirmisanog umetnika, ali pasioniranog zaljubljenika i radoznalog istraživača. Kubistički crtež, fovistički kolorit i naglašena karikaturalnost portreta, ukazuje na veliko poznavanje moderne istorije umetnosti, gde su vidljivi uticaji ranog Pikasa, Matisa i Odilona Redona. Takođe je primetno veliko interesovanje za konceptualnu umetnost i vorholski pop-art. Intervencije na umetničkim reprodukcijama Dušana Tomina, odraz su svojevrsnog konceptualnog preispitivanja i promišljanja umetnosti. Was ist Kunst? Pitanje, šta je umetnost i koja je njena suština, provlači se poput lajt motiva kroz Tominove umetničke radove. 

Tehnike koje ga inspirišu uglavnom su vezane za kolaž-tehniku, akvarel, a stilski, pored već pomenutog kubističkog uticaja, primetan je uticaj enformela, kao i primitivne umetnosti. Međutim, po svim svojim karakteristikama, što stilskim, što idejnim, umetnost Dušana Tomina najviše može da se poveže sa Art Brut-pravcem, autsajderskom umetnošću u kojoj su stvarali samouki umetnici u duhu svojevrsne naivne i donekle „primitivne“ umetnosti. Umetnici ovakvog specifičnog izraza često nisu ili su to imali u manjoj meri, dodire sa mejnstrim kulturom i umetničkim institucijama. I na žalost, kao što je slučaj i sa Dušanom Tominim, u većini slučajeva, njihova umetnost je okrivena tek nakon njihove smrti. 

Tomin je bio umetnik nekonvencionalnih ideja. Njegovi konceptualni radovi i umetničke intervencije često su podrazumevale spajanje na prvi pogled nespojivih elemenata. Inspiraciju je tražio u popularnoj  i potrošačkoj kulturi, istoriji književnosti i istoriji umetnosti. I u zanimljivoj mešavini različitih ideja i uticaja uspeo je da stvori specifičan i autentičan umetnički izraz.

Mima Gavrilov
                                                                                              Istoričarka umetnosti

  • Datum:  petak, 02. februar 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Galerija Gradske biblioteke Pančevo, Nemanjina broj 1 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/M.G.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00