petak, 19. januar 2018.  19:00h
Pročitano 3828 puta

Koncert u Pančevu pred nastup u Džakarti (VIDEO)

Petnaestogodišnja beogradska harfistkinja Irina Pejoska, krajem januara putuje u Džakartu, gde će održati dva koncerta, od kojih jedan u koncertnoj dvorani glavnog grada Indonezije, a drugi u izrazito luksuznom resortu The Sundanese Cultural Village Paseban koji je, ovom instrumentu i muzici u čast, nazvan “Harfa u planini” (“Harp on the Mountain”).

Irina Pejoska je učenica Srednje muzičke škole “Stanković” u Beogradu Irina Pejoska je učenica Srednje muzičke škole “Stanković” u Beogradu Promo

Koncertu, koji je zakazan za 28. januar, prisustvovaće i Nj.E. Slobodan Marinković, ambasador Republike Srbije u Indoneziji.

Mlada harfistkinja će svirati zahtevan program koji čine dela Debisija, Duranda, Pesketija, Zabela... a, koji će, pred ovaj put predstaviti i pančevačkoj publici, koncertom u Galeriji “Milorada Bate Mihailovića”, u petak, 19. januara u 19 sati. 

Irina Pejoska je učenica Srednje muzičke škole “Stanković” u Beogradu, a njenu profesionalnu karijeru gradi magistar harfe, profesorka Ivana Pejoska, i sama vrhunska muzičarka i pedagog sa najviše priznanja, imajući u vidu broj nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima kojima se mogu pohvaliti njeni učenici. Mlada umetnica je iskustvo i znanje sticala i pohađajući master kurseve kod eminentnih harfista kao što su Irina Cink (Švajcarska), Olga Ševelevič (Rusija), Emanuela Del Sponti (Italija) i Ijan Džons (Velika Britanija).

 

irina Konjović 81

 

Prenosimo deo samostalnog predstavljanja petnaestogodišnje srpske harfistkinje koje na slikovit način priča njenu biografiju, ali i umetničku osobenost.  

Zovem se Irina Pejoska.

Živim u Beogradu i od 10. novembra 2017. godine imam petnaest godina. Pohađam Savremenu gimnaziju i uporedo idem i u srednju Muzičku školu ”Stanković” na kojoj sam prošle godine, kao maturant osnovnog muzičkog obrazovanja na odseku za harfu, proglašena Đakom generacije.

Najviše volim svoju porodicu, harfu pa istoriju.

Zato ću vam prepričati čudesan događaj od pre 3.500 godina. U to pradavno vreme, stanovnici Akadskog kraljevstva, osvajači Kedrove šume i Srebrnih planina, ostavili su u drevnom gradu Ugaritu (na tlu današnje Sirije) zapis magijske pesme. Zapis te melodije, danas

poznate kao Huritska himna, dešifrovan je prošlog veka sa 29 drevnih tablica. Tako je otkrivena arija lirike davnina, pesma koja je bila posvećena sirijskoj lunarnoj boginji Nikal, ženi boga Meseca. Na tablicama ispod notnog zapisa, ostala su uklesana uputstva o načinu izvođenja na – harfi. Uz pomoć ovog linka: http://www.medias.rs/ovako‐zvuci‐huritska-himna-najstarija-pesma-na-svetu možete čuti huritsku kultnu pesmu iz starog Ugarita. Izvodi je Majkl Levi, kompozitor i muzičar, poznat po rekonstrukcijama drevne muzike i njihovom izvođenju. 

Mislim da su Mesec i njegova boginja Nikal učinili da volim Tri nokturna, tri ”noćne muzike” Kloda Debisija. Volim da ga slušam i volim da sviram sve njegove kompozicije koje sam do sada imala na programu.

Istorija i mama su učinile da volim harfu. Jer, najpre sam svirala violinu. Harfa je stariji instrument. Zahvaljujući mami, koja je profesorka harfe, svakodnevno sam slušala zvuke instrumenta na kojem je nekada davno svirana Huritska himna iz drevnog Ugarita.

To je kruženje ljubavi i muzike u prirodi, zar ne : ) !

  • Datum:  petak, 19. januar 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Galerija Bate Mihailovića, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/G.V.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00