ponedeljak, 18. decembar 2017.  19:00h
Pročitano 3658 puta

Tribina u Pančevu: „Ko se plaši slobodne reči?”

Tribina “Ko se plaši slobodne reči?” biće održana u Pančevu, u ponedeljak, 18. decembra, od 19 sati, u klubu „Kupe” (Ulica Braće Jovanović 5).

Učesnici:
Snežana Čongradin, novinarka Danasa;
Nadežda Milenković, kreativna direktorka i kolumnistkinja;
Vesna Mališić, novinarka NIN-a;
Teofil Pančić, kolumnista, novinar, pisac i kritičar; 
Ljilja Spasić, Građanska akcija Pančevo;
Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo, Grupa za slobodu medija;
Tribinu moderira: Nenad Živković, Građanska akcija Pančevo;

Organizatori tribine su Novi optimizam i Građanska akcija Pančevo.

Zašto i kome odgovara medijski mrak u Srbiji? – na tribini u 18. decembra u klubu „Kupe” u Pančevu pokušaćemo da ponudimo neke od odgovora na ovo sve češće postavljano pitanje. Svedoci smo sve glasnijih apela na državu i regulatorna tela da stanu na put medijskom teroru kao i teroru medija. Nivo slobode i uređivačke nezavisnosti medija sve je niži, situacija u medijskim oblastima ocenjuje se kao alarmantna a cenzura priglušuje glasove drugačije od dominantnih, tabloidna štampa postaje izvor (ne)proverenih informacija dok je umeće medijske manipulacije postalo obavezna veština državnih funkcionera, navode organizatori u pozivu.

Na tribini će govoriti novinarka Danasa Snežana Čongradin, kreativna direktorka i kolumnistkinja Nadežda Milenković, novinarka NIN-a Vesna Mališić, kolumnista i kritičar Teofil Pančić, zatim Ljilja Spasić ispred Građanske akcije Pančevo i direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen. Takođe, Branko Čečen će govoriti i ispred Grupe za slobodu medija, koja predstavlja odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou. Moderator tribine biće Nenad Živković iz Građanske akcije Pančevo.

„Novi Optimizam za Novu Solidarnost" je niz tribina i javnih događaja koji Pokret „Novi optimizam" organizuje ove godine povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i Međunarodnog dana solidarnosti uz podršku Australijske ambasade u Beogradu. 

Na ovim tribinama, želimo da otvorimo neke od ključnih tema za koje smatramo da je važno da se o njima razgovara u javnom prostoru. Na događajima u Beogradu i Novom Sadu govorilo se o temama populizma i nacionalizma i ljudskih prava. Na predstojećim događajima u Pančevu, Zaječaru i Kikindi, pak, želimo da skrenemo pažnju na pitanje stanja u medijima, zatim na problem diskriminacije žena sa invaliditetom, kao i na goruće pitanje nasilja nad ženama i kako se ono predstavlja u medijima. Cilj nam je da kroz ove javne debate postavimo između ostalog i pitanje da li, koliko i na koji način se govori o ovim temama u javnom prostoru u Srbiji i regionu, navodi se u pozivu za medije.

  • Datum:  ponedeljak, 18. decembar 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Klub Kupe u Pančevu, Braće Jovanović 5 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00