subota, 16. decembar 2017.  11:00h
Pročitano 3822 puta

Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na stradale Rome u Drugom svetskom ratu

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodiće državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Ceremonija će biti održana 16. decembra u 11 časova na Stratištu kod Jabuke Ceremonija će biti održana 16. decembra u 11 časova na Stratištu kod Jabuke Grad Pančevo

Ceremonija će biti održana 16. decembra u 11 časova u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleksa „Stratište" u Jabuci kod Pančeva.

Državna ceremonija podrazumeva polaganje venaca i odavanje počasti, obraćanje gradonačelnika Pančeva, Saše Pavlova, zamenice predsednika Nacionalnog Romskog saveta Srbije, Jelene Jovanović i državnog sekretara Negovana Stankovića. Posle ceremonije polaganja venaca i obraćanja će biti održan i kulturno-umetnički program.

Vence će takođe položiti predstavnici Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora u Republici Srbiji, udruženja i građani.

Povod za održavanje komemorativnih okupljanja 16. decembra jeste sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Na osnovu naredbe od 29. januara 1943. godine određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Deportacija Roma trajala je u periodu između februara 1943. i jula 1944. godine. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic-Birkenau do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome - Zigeunerlager.

Zatočeni Romi poticali su teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Češko-Slovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Tokom navedenog perioda, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

Brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja, širom naše države. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Jabuka kod Pančeva, logor ''Crveni krst'' u Nišu, stratište na Arapovom brdu u Leskovcu samo su neka od njih.

Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen, saopšteno je iz Vlade Srbije.

  • Datum:  subota, 16. decembar 2017.
  • Vreme:  11:00 
  • Mesto:  Spomen obeležje Stratište, Jabuka 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00