petak, 22. septembar 2017.  19:00h
Pročitano 4175 puta

Izložba slika Roberta Hamerštila “Priče u slici – potraga za identitom”

U Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo u petak, 22. septembra u 19 sati biće otvorena izložba slika Roberta Hamerštila“Priče u slici – potraga za identitom”.

Jedna od slika Roberta Hamerštila koju ćete moći da vidite u Narodnom muzeju Pančevo Jedna od slika Roberta Hamerštila koju ćete moći da vidite u Narodnom muzeju Pančevo

Izložbu će otvoriti austrijski ambasador dr Johanes Ajgner.

Robert Hamerštil, slikar i grafičar, rođen je u Vršcu 1933. godine. Spletom tragičnih okolnosti izazvanih Drugim svetskim ratom dospeo je do Austrije, u kojoj i sada živi. Samostalno se formirao kao umetnik, ali i učeći u ateljeima uglednih bečkih umetnika 50-ih i 60-ih godina XX veka. Prvu samostalnu izložbu imao je 1968. u Beču. Od 1972. izlaže na brojnim izložbama u Evropi, Americi, Japanu i na Srednjem Istoku.

Njegova umetnost je autobiografska po karakteru. Razorena porodica, logorski dani - ratna trauma i porodični egzodus, večita su tema njegovih dela. Lična mitologija detinjstva i porodična istorija pretopile su se i pretvorile u ličnu umetničku mitologiju - u svetu slike sjedinjeni su proživljena prošlost i iskustvo sadašnjeg (putovanjapo svetu, povratak rodnom gradu).

Slike i grafike inspirisane su religijskim temama i ikonopisom, crpeći svoje uzore kako u istočnoj, pravoslavnoj, tako i u zapadnohrišćanskoj ikonografiji novozavetnih biblijskih tema i motiva. Jedan od centralnih motiva njegove umetnosti je motiv majke sa detetom čije je nedvosmisleno poreklo u predstavi Bogorodice sa detetom. Slikarski metod kojim se koristi zasnovan je na svojevrsnom citiranju i dijalogu sa tradicionalnom hrišćanskom umetnošću, kao i sa  određenim stilovima, poetikama i jakim ličnostima modernizma.

  • Datum:  petak, 22. septembar 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Svečana sala Narodnog muzeja Pančevo 
Autor:  Narodni muzej Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00