petak, 18. avgust 2017.  20:00h
Pročitano 4423 puta

Monodrama “Milunka“ u dvorištu Muzeja

U dvorištu Narodnog muzeja Pančevo u okviru letnjeg programa u petak, 18. avgusta u 20 časova biće izvedena monodrama „Milunka“. 

Monodrama „Milunka“ je lična ispovest u prvom licu žene ratnika Monodrama „Milunka“ je lična ispovest u prvom licu žene ratnika

U interpretaciji Vesne Stanković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta, publika će čuti ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova – Milunke Savić. 

Program je besplatan.

Monodrama „Milunka“ je lična ispovest u prvom licu žene ratnika. O životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji iz ugla žene borca. Priča počinje od njenih devojačkih dana koje provodi u kopaoničkom selu Koprvnici sa roditeljima, dvema sestrama i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu želju da zaštiti slabe i ugrožena i upravo je to motiv da u Prvi balkanski rat ode umesto brata, preobučena u muškarca pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, prilikom prvog od devet puta koliko je bila ranjavana, vojska otkirva njenu tajnu, ali uprkos svim vojnim pravilima zadržavaju je u jedinici.

Milunka Savić odlikovana je sa 12 medalja i jedina je žena na svetu odlikovana fancuskim Ratnim krstom sa palmom. Nakon demobilizacije, pored četiri ćerke, hrani i školuje još tridesetoro dece radeći u Srbiji za koju se borila, kao čistačica u banci.

Predstava je proglašena za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015. godine, a iste godine dobija i nagradu “Zlatni vitez” na Međunarodnom festivalu u Moskvi.

  • Datum:  petak, 18. avgust 2017.
  • Vreme:  20:00 
  • Mesto:  Narodni muzej, dvorište, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00