petak, 16. jun 2017.  19:00h
Pročitano 6523 puta

Projekcija dokumentarnog filma “Zmaj Ognjeni Vuk“

U okviru izložbe „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“ u petak, 16. juna u 19 časova u pančevačkom Narodnom muzeju biće prikazan dokumentarno – igrani film „Zmaj Ognjeni Vuk“. 

Film je snimljen povodom 530 godina od smrti despota Vuka Grgurevića Brankovića – istorijske ličnosti izuzetno značajne za srpsku nacionalnu istoriju i jednog od poslednjih srpskih despota Film je snimljen povodom 530 godina od smrti despota Vuka Grgurevića Brankovića – istorijske ličnosti izuzetno značajne za srpsku nacionalnu istoriju i jednog od poslednjih srpskih despota Muzej

Film je snimljen povodom 530 godina od smrti despota Vuka Grgurevića Brankovića – istorijske ličnosti izuzetno značajne za srpsku nacionalnu istoriju i jednog od poslednjih srpskih despota, koji je stolovao u gradu Kupiniku.  

Nakon projekcije filma biće organizovano stručno vođenje kroz postavku.

Scenario i režiju filma potpisuje Gordan Matić, a tumačenje lika Vuka Grgurevića Brankovića, u narodnim pesmam znanog kao Zmaj Ognjeni Vuk, povereno je glumcu Ivanu Vučkoviću. Film je sniman na prostoru Specijalnog rezervata prirode Obedska bara.

 

0 kupinik film

 

Istorija, tradicija, kultura i priroda, koje se na ovom prostoru prepliću i prožimaju, bile su snažan motiv da se, na autentičan način, putem dokumentarno-igranog filma, približi jedna izuzetna istorijska ličnost i jedinstveno prirodno okruženje poslednje prestonice srpske srednjovekovne države. 

Tvrđava Kupinik je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Sagrađena je krajem 13. ili u prvoj polovini 14. veka u Sremu, u mrtvaji reke Save, kao vojno-graničarsko utvrđenje ugarskog kralja. Početkom 15. veka prelazi u ruke despota Stefana Lazarevića, a potom u ruke despotske porodice Branković. Kao takva predstavljala je poslednju prestonicu srpskih despota. 

Izložba “Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota” otvorena je do 22. juna. 

Ulaz je besplatan.

  • Datum:  petak, 16. jun 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/Muzej
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00