petak, 12. maj 2017.  19:00h
Pročitano 3893 puta

Otvaranje izložbe “Kolski odbojnik – šta to beše?”

U Narodnom muzeju Pančevu u petak, 12. maja u 19 časova svečano će biti otvorena izložba “Kolski odbojnik – šta to beše” čiji je autor Nikola Vlajić, etnolog savetnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Spomeničko blago našeg grada skoncentrisano je uglavnom u starom gradskom jezgru ali se u izvesnim slučajevima nalazi i izvan njega. To blago obiluje arhitektonskim detaljima koje često ne primećujemo. Jedan od takvih detalja je i kolski odbojnik, kameni ili metalni elemenat koji se najčešće nalazi(o) u paru, na ulazu kolske kapije ili uglu zgrade, sa ciljem da je sačuva od eventualnog oštećenja.

Odbojnik je u određenoj meri i ukrasni detalj, gotovo sigurno preuzet iz arhitekture srednjeevropskog kulturnog pojasa, čiji je uticaj na vojvođansku arhitekturu više nego evidentan. Rušenjem starih zgrada izgubili su se i arhitektonski detalji pa je tako i mnogo odbojnika završilo neznano kuda. Zato je cilj ove izložbe da se skrene pažnja na male istorijske detalje pored kojih svaki dan prolazimo, među kojim je i kolski odbojnik koji, nesvesni šta je i čemu služi, obilazimo.

  • Datum:  petak, 12. maj 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00