petak, 3. mart 2017.  15:00h
Pročitano 4491 puta

Izložba “Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti”

U Domu vojske u Pančevu u petak, 3. marta u 15 časova svečano će biti otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ koju zajedno organizuju Medija centar „Odbrana“, Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije i Narodnim muzej Čačak. 

Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ od 3. do 13. marta gostovaće u Domu Vojske Srbije u Pančevu Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ od 3. do 13. marta gostovaće u Domu Vojske Srbije u Pančevu

Svečanosti će pored predstavnika Vojske Srbije i Ministarstva Odbrane prisustvovati sekretar kabineta predsednika Republike, predstavnici pokrajinskih, okružnih i gradskih organa vlasti, verskih zajednica.

Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ nakon svečanog otvaranja u zgradi predsednika Republike Srbije, od 3. do 13. marta gostovaće u Domu Vojske Srbije u Pančevu.

Nakon otvaranja 3. marta, postavka će biti izložena i dostupna građanima u vremenu od 9 do 19 časova svakog dana od 4. do 13. marta u Domu Vojske Srbije u Pančevu 

Pančevačka publika moći će da se upozna sa životnim putem vojvode Bojovića koji je vodio od zlatarskog čobančeta i turskog roba, kroz šest ratova, sve do načelnika štaba Vrhovne komande i komandanta Prve armije u proboju Solunskog fronta. 

Izložbu čini kolekcija od 41 odličja, koju je Kosta Rakić, ispunjavajući zavet vojvodinog sina Dobrosava, čuvao punih 56 godina i nedavno predao u amanet srpskom narodu, a na trajno čuvanje predsedniku Republike Srbije.

Postavka u Domu Vojske Srbije, za razliku od one viđene u zgradi predsednika, biće obogaćena uniformama vojvode Bojovića i sabljama, koje do sada nisu izlagane. Posetioci će moći da pogledaju jedinstvene i najdragocenije primerke službenog odela srpske vojske: veliki vojvodski mundir, vojvodsku crnu bluzu i vojvodski šinjel.

Izložbu koja za Republiku Srbiju ima veliku istorijsku i kulturološku vrednost, zajedno su priredili Medija centar „Odbrana“, Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije i Narodnim muzej Čačak.

  • Datum:  petak, 03. mart 2017.
  • Vreme:  15:00 
  • Mesto:  Dom vojske, Trg mučenika bb, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00