četvrtak, 27. oktobar 2016.  19:00h
Pročitano 4999 puta

Promocija drugog izdanja knjige “Vetrenjače Vojvodine nekad i sad”

Književno veče, koje će biti održano 27. oktobra, u Dvorani Apolo od 19 sati, biće posvećeno drugom, proširenom izdanju knjige “Vetrenjače Vojvodine nekad i sad”, koje je štampano na srpskom i engleskom jeziku.

Štampano je u izdanju Udruženja građana "Poseti Pančevo" i Istorijskog arhiva u Pančevu.

Promociju će voditi dr Ivana Spasović, istoričarka SANU-a, književnik Vasa Pavković, a događaju će prisustvovati i gospođa Anke Meijerink iz Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Knjiga se bavi nastankom vetrenjača na području današnje Vojvodine, običajima i verovanjima, načinom na koji su građene, mestima u kojima su nastajale... 

Retke fotografije vetrenjača su zastupljenje u knjizi (od 1905. godine do danas), kao i geografske karte na koje su bile ucrtavane početkom XX veka. 

Knjiga obrađuje i 11 preostalih vetrenjača u Vojvodini i mogućnosti njihove implementacije u turističku ponudu, ali i daje prikaz zemalja Evrope koje su svoje preostale vetrenjače stavile u funkciju.

Projekat je sufinansirao Grad Pančevo.

Ulaz slobodan.

 

0 drugo izdanje promocija

 

Ovim događajem Udruženje građana „Poseti Pančevo“ simbolično obeležava 222 godine od izgradnje prve vetrenjače na našim prostorima.

Tokom petogodišnjeg istraživanja autorka je pronašla mnogo retkih fotografija, mapa i geografskih karata na koje su ucrtavane vetrenjače i koje su objavljene u knjizi, kao i priče i sećanja još uvek živih vetrenjara. Novo izdanje Udruženja građana „Poseti Pančevo“ i Istorijskog arhiva u Pančevu bogatije je i za podatke o vetrenjačama u Sremu, koje su postojale, ali su nestale ranije nego u drugim delovima Vojvodine.

Pored knjige, izrađeni su specijalni platneni cegeri, od sirovog platna (koje su nekada naši preci razapinjali na krila vetrenjača) sa fotografijom vetrenjače i natpisom Vetrenjače Vojvodine - na osam jezika koji se koriste u Vojvodini. Knjiga je prevedena i na engleski jezik i biće dostupna širom zemlje kao neka vrsta autentičnog suvenira.

 

  • Datum:  četvrtak, 27. oktobar 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Dvorana Apolo, Maksima Gorkog 6, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00