petak, 28. oktobar 2016.  13:00h
Pročitano 4283 puta

Tribina “Ljubljana – put do Zelenog grada Evrope”

Grupa za analizu i kreiranje javnih politika započinje novi projekat “Javne politike evropskih gradova” čiji je cilj promocija najboljih primera prakse širom Evrope, kao i uspostavljanje saradnje između eksperata i donosilaca odluka u sferi lokalnih politika. 

Ovaj projekat biće otvoren tribinom “Ljubljana – put do Zelenog grada Evrope, a gost će biti Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane. 

Gradonačelnik Janković će sa nama podeliti svoje iskustvo u kreiranju i sprovođenju javnih politika, koje su stvorile od Ljubljane jedan od najboljih gradova za život u Evropi i zelenu prestonicu Evrope za 2016. godinu, najavili su organizatori.

Tribina “Ljubljana – put do Zelenog grada Evrope” održaće se u petak, 28. oktobra u 13 časova, u slušaonici 1 na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. 

Više o Zoranu Jankoviću:

Zoran Janković gradonačelnik je Ljuljane u trećem mandatu. Francuski list "Libertaton" predstavio je listu od 36 pojedinaca iz 27 članica EU koje stvaraju stvaraju budućnost Evrope. Janković je jedini gradonačelnik koji je bio na toj listi .Fondacija City Majors rangirala je Jankovića među 25 najboljih gradonačelnika. Evropska asocijacija menadžera, u 2015. nagradila je Jankovića za najboljeg gradonačelnika u ovoj deceniji u jugoistočnoj i centralnoj Evropi.

Za postignute rezultate u privredi Zoran Janković osvojio je brojna priznanja, kao što su: Nagrada privredne komore Slovenije za izuzetna dostignuća; nagrada "Menadžer godine" koju dodeljuje Udruženje menadžera; "Top menadžer 2003. godine" od strane časopisa "Kapital"; nagrada "Najistaknutiji menadžer";nagrada "Direktor godine" i nagrada "Ličnost godine".

Više o Ljubljani kao Zelenom gradu Evrope:

Ljubljana je dobila nagradu Zelena prestonica Evrope jer je, po rečima Evropske komisije, napravila velike promene u dobrom pravcu za vrlo kratko vreme. Ovaj evropski grad će kao ovogodišnji zeleni ambasador raditi na podizanju svesti o važnosti održivog razvoja u Evropi i primeni praksi koje pomažu da se unapredi ova oblast, a već se primenjuju u Sloveniji.

Ljubljana je u relativno kratkom periodu usvojila veliki broj dokumenata s ciljem postizanja što veće održivosti u oblasti zaštite životne sredine. Takođe, povećala je zelene površine koje sada iznose 542 kvadratna metra po stanovniku. Kada je u pitanju saobraćaj, povećana je dužina i dostupnost pešačkih staza, a izgrađene su i nove biciklističke staze. Ukupna dužina staza za bicikliste iznosi 220 kilometara. Slovenačka prestnica daje i izuzetan doprinost reciklaži i ponovnoj upotrebi otpada. Ljubljana je trenutno na prvom mestu u Evropi po separaciji, prikupljanju i ponovnoj upotrebi otpada.

Odluka o zelenoj prestonici Evrope donosi se svake godine na osnovu kriterijuma koji obuhvata 12 tačaka. „European Green Capital” predstavlja godišnji događaj koji promoviše i nagrađuje napore gradova koji su posvećeni poboljšanju urbanog okruženja. Nagrada se dodeljuje evropskom gradu koji je prikazao dobro uspostavljene rezultata za postizanje visokih ekoloških standarda i koji je posvećen tekućim i ambicioznim ciljevima za buduće unapređenje životne sredine i održivog razvoja.

  • Datum:  petak, 28. oktobar 2016.
  • Vreme:  13:00 
  • Mesto:  Slušaonica 1, Fakulteta političkih nauka, Beograd 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00