četvrtak, 13. oktobar 2016.  20:00h
Pročitano 3983 puta

Tonto Comics i kvartet Bilitis otvaraju Nova festival

Svečano otvaranje Nova festivala biće organizovano u četvrtak, 13. oktobra u 20 časova, u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, otvaranjem izložbe stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics, čiji osnivači i učesnici, Eda Strobl, Helmut Kaplan i Majkl Džordan, dolaze na festival. 

Kvartet Bilitis izvešće uz autorski vizuelni rad, značajnu kompoziciju Stiva Rajha Different Trains Kvartet Bilitis izvešće uz autorski vizuelni rad, značajnu kompoziciju Stiva Rajha Different Trains Nova Festival

U nastavku programa, Kvartet Bilitis izvešće uz autorski vizuelni rad, značajnu kompoziciju Stiva Rajha Different Trains, inspirisanu njegovim putovanjem vozovima od Njujorka do Los Anđelesa, kao i vozovima koji su u to vreme u Evropi transportovali Jevreje u koncentracione logore.

Postava koju čine Ksenija Bašić (flauta), Iva Stanković (violina), Ana Klem-Aksentijević (viola) i Pančevka Milica Svirac (violončelo), na osoben način interpretira jedno od najcenjenijih dela iz Reichovog opusa – „Different Trains“. Nastalo 1988. godine i premijerno izvedeno u interpretaciji čuvenog Kronos Quarteta, već sledeće godine dobija Grammy nagradu za najbolju savremenu kompoziciju. Premda je „Different Trains“ originalno napisan za gudački kvartet, u „domaćoj verziji“ flauta menja prvu violinu, te se zahvaljujući boji tona odlično uklapa u zvučno okruženje. Takođe, koncertno izvođenje će pratiti i video rad grafičke dizajnerke Ivane Radmanovac, specijalno naručen za kvartet Bilitis.

Tonto je bio naziv izdavača nezavisne muzike iz Graca, koji je između 1992. i 2004. objavio tridesetak izdanja posvećenih uglavnom eksperimentalnoj, nekomercijalnoj muzici. Počev od 2000. godine, Tonto objavljuju strip izdanja, organizuju izložbe (čak su i pokretači strip festivala koji je postojao između 2003. i 2006. godine) i učestvuju u zajedničkom radu sa strip crtačima i ilustratorima kako lokalnim, iz Graca, tako i onima sa internacionalne scene. Kreirajući strip radionice i pridružujući se radu drugih autora, Tonto su fluidna ideja koju je teško zarobiti rečima. 

O sebi kažu: „Naša platforma za 'slikovnotekstualnu literaturu’ (ImageText literature) vidi sebe kao deo mreže grupa razasutih po čitavoj Evropi, koje su odabrale medij stripa kao oblast vlastitog istraživanja. Zahvaljujući svojoj perifernoj poziciiji u okviru zemalja nemačkog govornog područja, Tonto su zapravo bliski širem evropskom području. U tom smislu, Berlin je jednako blizu koliko i Beograd”.

 

TONTO HELMUT KAPLAN

 

Nova Festival - festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja se održava od 13. do 15. oktobra u organizaciji udruženja “KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Republike Slovenije i Skupštine opštine Kovin. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

 Festival se ove godine održava u tri grada, u Pančevu, Beogradu i Kovinu, a program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koji čini izložba stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics i muzičko-vizuelni performans Different Trains Kvarteta Bilitis, i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugala, Mađarske i Austrije, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu i evropsku savremenu i avangardnu muzičku scenu. 

Više o Nova Festivalu:  

Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike. Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave novom i avangardnom umetnošću kroz predstavljanje aktuelnih i renomiranih umetnika iz ove žanrovske sfere (u regionu, Evropi i svetu), kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira.  

Takođe, Nova Festival je jedina manifestacija iz oblasti kulture u Srbiji koja sav promotivni materijal (plakati, flajeri, programi, katalozi) štampa na ekološkom, sertifikovanom recikliranom papiru.  

PROGRAM FESTIVALA 

Nova Festival - Festival nove umetnosti
13 – 15. oktobra 2016.
Pančevo / Kovin / Beograd 

PANČEVO 

13.10. u 20.00, Galerija Milorada Bate Mihailovića
Žarka Zrenjanina 1
Svečano otvaranje festivala 

Izložba stripova Tonto Comix (Austrija) 

Muzičko-vizuelni performans: Kvartet Bilitis Different Trains (Srbija)
Ksenija Bašić – flauta
Iva Stanković –  violina
Ana Klem-Aksentijević – viola
Milica Svirac – violončelo 

15.10. u 20.00, Dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo 
Maksima Gorkog 6 

Koncert: Duo FredDo (Austrija)
Frederik Neyrinck – klavir
Doris Nicoletti – flauta 

Koncert Szilárd Mezei Tubass Quintet (Srbija / Mađarska)
Zoltán Csányi – kontrabas
Ernő Hock – kontrabas
Szilárd Mezei – kontrabas, kompozitor
Ervin Malina – kontrabas
Kornél Pápista – tuba 

KOVIN 

14.10. u 20.00, Centar za kulturu Kovin
Cara Lazara 85 

Koncert: Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija)
Jasna Jovićević – sopran saksofon, alt saksofon, frula, glas, perkusije, bas klarinet, hang, looper
Gabriela Koso – fagot 

Koncert: Szilárd Mezei / Albert Márkos 
Szilárd Mezei – viola
Albert Márkos – violončelo 

BEOGRAD 

14.10. u 21.00, Studio 6 Radio Beograda
Hilandarska 2 

Koncert: Kaja Draksler / Susana Santos Silva (Slovenija / Portugal)
Kaja Draksler – klavir
Susana Santos Silva – truba

  • Datum:  četvrtak, 13. oktobar 2016.
  • Vreme:  20:00 
  • Mesto:  Galerija Bate Mihailovića, Žarka Zrenjanina 1, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00