utorak, 4. oktobar 2016.  18:00h
Pročitano 4673 puta

Dela Uroša Predića u Domu Jevrema Grujića

U Domu Jevrema Grujića u Beogradu, u utorak, 4. oktobra u 18 časova, biće otvorena izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića - izbor dela iz fonda Narodnog muzeja Pančevo“, autora Dimitrija Jovanova, kustosa istoričara umetnosti Narodnog muzeja Pančevo. 

Na izložbi u Domu Jevrema Grujića posetioci će biti u prilici da vide 24 dela našeg velikog slikarskog genija Na izložbi u Domu Jevrema Grujića posetioci će biti u prilici da vide 24 dela našeg velikog slikarskog genija N.M.

Izložbu će otvoriti Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Beogradska publika biće u mogućnosti da mesec dana uživa u delima Uroša Predića i to prvi put posle 20 godina, kada je poslednji put organizovana izložba jednog od najznačajnijih srpskih umetnika u Beogradu na ovaj način.

Na izložbi u Domu Jevrema Grujića posetioci će biti u prilici da vide 24 dela našeg velikog slikarskog genija, 22 dela pripadaju fondu pančevačkog muzeja, dok su dva dela deo zbirke Doma Jevrema Grujića. Pored portreta i religioznih kompozicija, nekoliko studija pokazaće posetiocima na koji način je izuzetni slikar gradio svoje velike kompozicije. Dela su nastala u rasponu od 1886. do 1945. godine tako da na ovoj izložbi možete pratiti gotovo 60 godina rada našeg velikog slikara.

Svojom lepotom se posebno ističu portreti bračnog para Hadži-Pavlović, za koje bi se moglo reći da predstavljaju vrhunac njegovog portretnog slikarstva, zatim portret Kralja Aleksandra I Karađorđevića, ikona Sveti Pantelejmon isceljuje slepe koju je slikar uradio za unuku Jevrema Grujića i mnogi drugi.

Dom Jevrema Grujića je blisko povezan sa životom i slikarskim opusom Uroša Predića, a prijateljske veze između umetnika i članova porodice bile su mnogostruke. Upravo zbog toga Narodni muzej iz Pančeva je odlučio da velika izložba ovog srpskog majstora bude baš u Domu koji kroz umetnost povezuje gradove za koje je Predić bio najviše vezan – Beograd i Pančevo.

 

Plakat Uros Predic

  • Datum:  utorak, 04. oktobar 2016.
  • Vreme:  18:00 
  • Mesto:  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00