četvrtak, 15. septembar 2016.  18:00h
Pročitano 4117 puta

Počinje 17. Bijenale umetnosti u Pančevu

Svečano otvaranje 17. Bijenala umetnosti u Pančevu biće organizovano u sredu, 15. septembra u 18 časova u Foajeu Kulturnog centra.

Ove godine, 17. Bijenale umetnosti održaće se od 15. septembra do 15. oktobra, pod nazivom SEE Art Gates: stanja stvarnosti Ove godine, 17. Bijenale umetnosti održaće se od 15. septembra do 15. oktobra, pod nazivom SEE Art Gates: stanja stvarnosti

Bijenale je internacionalna izložba kompleksnog tipa koja se više od trideset godina održava u Pančevu, i svojom dugom izlagačkom tradicijom predstavlja jednu od značajnijih manifestacija u Srbiji, u kontekstu pregleda savremenih umetničkih tokova i praksi. 

Nakon svečane ceremonije, nastupa sastava James Brown Tribute Belgrade i obilaska osam izložbenih prostora, od 20 do 22 časa na program je performans speed painting grupe Under Realism, kao i nastup DJ Lancelot Rumney Guggenheim-a.

Ove godine, 17. Bijenale umetnosti održaće se od 15. septembra do 15. oktobra, pod nazivom SEE Art Gates: stanja stvarnosti. Organizator manifestacije je Kulturni centar Pančeva, a selektorka ovogodišnjeg Bijenala je Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti.

 

Pozivnica BIJENALE 2016

 

Prema rečima selektorke i kustoskinje 17. Bijenala umetnosti, Marijane Kolarić, tematski okvir ovogodišnjeg Bijenala, usmereli smo na pitanje pozicije umetnika na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi kao i savremene umetničke i kulturne produkcije. Bijenale se ove godine postavlja kao OPEN GATE odnosno otvorena kapija, prolaz za umetnike iz pomenutog dela Evrope ali i kao platforma za aktuelne teme naše trenutne stvarnosti. Posmatrajući umetnika u ulozi filozofa, koji od postmodernizma do danas, ne teži toliko da donosi zaključke koliko da osvesti ili postavi pitanje, da nas uvede u problematiku i pokrene dijalog. Selekcija umetničkih dela 17. Bijenala umetnosti usmerena je na radove koji problematizuju aktuelne društvene teme i mesta, koji spekulišu o realnosti, životu u globalizujućem svetu, konzumerizmu, identitetima, o aktuelnoj migraciji, etici, kao i mnogim ljudskim strastima. 

Ovogodišnje Bijenale umetnosti ugostiće dvadesetak umetnika iz regiona Jugoistočne Evrope, od kojih su mnogi izlagali i na Venecijanskom bijenalu. Među umetnicima čiji će radovi biti izloženi u više različitih galerijskih prostora u Pančevu su i  Tanja Ostojić (54. Venecijansko bijenale), Ivan Grubanov (56. Venecijansko bijenale), Anur Hadžiomerspahić (49. Venecijansko bijenale) i Alban Hajdinaj (52. Bijenale u Veneciji). 

O Istoriji Bijenala:

Bijenale umetnosti je internacionalna manifestacija, koja se održava u Pančevu, u kontinuitetu od 1981. godine, kada je prvi put održana kao izložba jugoslovenske skulpture velikog formata za slobodni i galerijski prostor. Bijenale je u dugom nizu godina predstavljalo podsticaj i institucionalnu podršku za razvoj skulpture, te danas, sa svojom bogatom kolekcijom, predstavlja referentno mesto za istraživanje jugoslovenske skulpture. Dvehiljadite godine manifestacija proširuje koncepciju rada sa polja skulpture na Prošireno polje umetnosti, te se i sâm naziv izložbe preinačio sa Bijenala skulpture na Bijenale vizuelnih umetnosti. Iste godine, izložba dobija internacionalni karakter. Prateći umetničke tendencije i osluškujući puls nove publike, Bijenale 2006. godine proširuje svoj program na pozorišnu i filmsku umetnost, čime uključuje i druge umetničke izraze i dobija današnji oblik – Bijenale umetnosti. 

 

Mapa BIJENALE 2016 02

  • Datum:  četvrtak, 15. septembar 2016.
  • Vreme:  18:00 
  • Mesto:  Foaje Kulturnog centra Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00