ponedeljak, 1. avgust 2016.  20:00h
Pročitano 4009 puta

Poetsko krstarenje

Nakon tramvaja ”dvojka”, poezija se seli na brod. U ponedeljak, 1. avgusta, na brodu „Kej“, biće održano književno veče pod nazivom ”Krilate pesme i prijatelji” u organizaciji Krilatih pesama i Jahting Kluba Kej iz Beograda.

Tačno u 20 sati, sa stajališta “Ušće”, na novobeogradskoj obali Dunava, preko puta Palate Srbija, a iza TC ”Ušće”, u ponedeljak, 1. avgusta, na svojevrsno poetsko krstarenje krenuće putnici broda „Kej“, Jahting Kluba Kej iz Beograda.

Tokom devedeset minuta krstarenja, putnici će moći da čuju stihove i prozne odlomke različitih književnih stilova i generacija. 

Program će otvoriti pesnički trio Krilate pesme: Gordana Vlajić, Ivanka Radmanović i Milosava Pavlović, članice Udruženja književnika Srbije i inicijatorke projekta ”Stranice za stanice” koji ima za cilj da poeziju i lepu pisanu reč ”dovede” pred publiku - putnike u različitim sredstvima javnog prevoza.

Svoje pesme ili kraću prozu, tokom ovog poetskog krstarenja, govoriće i književnica Gordana Pešaković, gošća iz Amerike, renomirani književnici Ivan Lalović i Nemanja Dragaš, mladi pesnici Marko R. Katić i Bogdan Zdjelar, kao i Jasmina Radovanović, koja će debitovati pesmama iz buduće zbirke ”Žena u čitanju”. Novinar i koautor ”Kafanologije”, sociolog Dimitrije Bukvić će, kroz kraće odlomke, promovisati svoju buduću zbirku kratkih priča, a publika će čuti i u stihove Radomira Andrića, predsednika Udruženja književnika Srbije i nedavnog dobitnika poetske nagrade ”Vasko Popa”.

“Krilate pesme i prijatelji” svoje književne nastupe organizuju na mestima netipičnim za promociju poezije.

Govorile smo poeziju u školama, otvorenim prostorima, u muzeju, u Mikser Hausu, u tramvaju, evo nas sada na brodu... Do kraja leta, doći ćemo i pred putnike jednog od vozova, a u toku su pregovori i za avion, rekle su pesnikinje.

Suorganizator poetskog krstarenja je Jahting Klub Kej. Od posebnog je značaja i njihova saradnja sa Gradskom upravom grada Beograda i Sekretarijatom za privredu. Ove institucije su, naime, prepoznale i podržale inicijativu da u okviru promocije reka Beograda i rečnog turizma, građanima Beograda poklone besplatno krstarenje brodovima Jahting Kluba Kej Dunavom i Savom od 1. jula do 1. novembra svakog ponedeljka, srede i petka.

Maršruta plovidbi, pa tako i ovog poetskog  krstarenja je: Jahting klub "Kej" – Konjsko ostrvo – Ušće (Srećna bova) – deo Ratnog ostrva – SC "25. maj" – Nebojšina kula – Kalemegdan – Pristanište JRB  – Brankov most – Pogled na Savske mostove - Muzej savremene umetnosti  – Akvatorijum – Rečna flotila – Jahting klub "Kej".

Kako bi svi zainteresovani Beograđani besplatno plovili Dunavom i Savom, potrebna je obavezna blagovremena rezervacija na jedan od brojeva telefona: 064 825 11 20 ili 064 825 11 50.

  • Datum:  ponedeljak, 01. avgust 2016.
  • Vreme:  20:00 
  • Mesto:  Stajalište "Ušće", na novobeogradskoj obali Dunava, preko puta Palate Srbija, Beograd 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00