četvrtak, 30. jun 2016.  19:00h
Pročitano 5439 puta

Izložba “Salaši – između idealizovanog i stvarnog”

U četvrtak 30. juna u 19 časova u Narodnom muzeju Pančevo biće otvorena gostujuća izložba Muzeja grada Novog Sada pod nazivom “Salaši – između idealizovanog i stvarnog”.

Izložba će biti otvorena do 23. jula, a ulaz je besplatan Izložba će biti otvorena do 23. jula, a ulaz je besplatan

Autori izložbe su Vesna Nedeljković Angelovska, muzejska savetnica i Feđa Kiselički, fotograf.

Salaš u svom izvornom obliku predstavlja porodično gazdinstvo. To je kuća zajedno sa svim ekonomskim objektima koji se nalaze na samom imanju, a koje čine obradivo zemljište, voćnjaci i livade. Kao takvi, salaši se još uvek mogu da se naći u plodnoj ravnici Vojvodine.

U prvoj polovini 20. veka salaši su bili brojni, ali se njihov broj usled društvenih i ekonomskih promena, od njegove sredine smanjivao, da bi se posle komasacije koju je država sprovela sedamdesetih godina, njihov broj naglo smanjio. 

 

0 salas

 

U 21. veku došlo je do jedne sasvim nove slike u ataru: na jednoj strani usamljeni, zapušteni i osiromašeni salaši, a na drugoj – savremene farme i ugostiteljski objekti. Sa nestajanjem salaša nestaje i salašarski način života, koji, iako je u stvarnosti uvek bio ispunjen napornim radom sa neizvesnim rezultatom, u predstavama stanovnika ove regije postoji kao ideja o idili i izobilju.

Ova izložba prikazuje salaše kroz njihov istorijat i sadržaj, dok istovremeno osvetljava idealizovanu sliku koju o njima imamo u današnje vreme.

Zahvaljujući Ljubomiru Grubiću, Vladimiru Červenki i Feđi Kiseličkom na izložbi su prikazane fotografije zabeležene tokom etnološkog istraživanja salaša Bačkog Petrovog Sela, koje je trajalo od 1987. do 2014. godine. 

Izložba će biti otvorena do 23. jula, a ulaz je besplatan.

 

Salasi Pancevo

  • Datum:  četvrtak, 30. jun 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00