petak, 24. jun 2016.  18:30h
Pročitano 5049 puta

“Krilate pesme i prijatelji” u tramvaju “dvojka” u Beogradu

"Krilate pesme" će naredni književni događaj upriličiti u tramvaju "dvojka" u Beogradu, u petak, 24. juna u 18.30 sati, kod “Pristaništa”, a naziv događaja je "Krilate pesme i prijatelji".

Polazna stanica/stajalište je "Pristanište" na Kalemegdanu, program će se organizovati sa početkom odnosno vožnjom u 18.30 časova Polazna stanica/stajalište je "Pristanište" na Kalemegdanu, program će se organizovati sa početkom odnosno vožnjom u 18.30 časova

Misija "Krilatih pesama", koje čine tri književnice: Milosava Pavlović, Ivanka Radmanović i Gordana Vlajić, je angažovanije predstavljanje poezije na "neočekivanim" mestima. 

Događaj u tramvaju organizuju partnerski GSP Beograd i "Krilate pesme" 

U petak, 24. juna, pesnikinje i književnice Milosava Pavlović, Ivanka Radmanović i Gordana Vlajić govoriće svoju poeziju u tramvaju koji vozi na liniji 2. Gosti će im biti 4 mlada pesnika koji su okupljeni u okviru tribine "Mladi dolaze" pri Udruženju književnika Srbije.

Planirano je da program traje koliko i vožnja jednog kruga "Dvojkom", oko 50 minuta sa svim stajanjima na stajalištima (15 stajališta). Polazna stanica/stajalište je "Pristanište" na Kalemegdanu, program će se organizovati sa početkom odnosno vožnjom u 18.30 časova.

U prvom delu vožnje, mladi pesnici će stajati na ulazima u tramvaj i putnicima koji ulaze, uručivati po jednu odštampanu pesmu, kao "kartu" za ovu vožnju, dok za to vreme pesnikinje govore svoju poeziju; u drugom delu vožnje, pesnikinje su na ulazima i uručuju pesme/karte, a mladi pesnici govore svoju poeziju.

Dođite i Vi da se provozate krugom “dvojke” uživajući u poeziji.

 

Krug dvojkom 3

 

Ko su "Krilate pesme"?

Objedinjujući svoje poetsko stvaralaštvo kroz zajedničke nastupe, tri književnice:  Gordana Vlajić, Milosava Pavlović i Ivanka Radmanović su marta 2015. stvorile “KRILATE PESME”. Misija “KRILATIH PESAMA” je predstavljanje i približavanje poezije, odnosno snage reči što široj publici u Srbiji i inostranstvu, na alternativnim i na  ”netipičnim” literarnim scenama, a kroz saradnju kako sa mladim, tako i sa već afirmisanim umetnicima.

Dosadašnji nastupi:

• Gradska biblioteka, Pančevo - jun 2016. 
• Hram Vaznesenja, Beč (Austrija) – maj 2016. 
• Mikser Haus, Beograd -  april 2016.
• Gradska biblioteka, Novi Sad – mart 2016.
• Narodni muzej, Pančevo – februar 2016.
• Kancelarija za dijasporu, Beograd – decembar 2015.
• Gimnazija „Nikola Tesla“, Budimpešta (Mađarska) – decembar 2015.
• Kulturni centar, Aleksinac – oktobar 2015.
• 42. Karamanovi susreti, Radoviš (Makedonija) – avgust 2015.
• Biblioteka “Moma Dimić”, Beograd – mart 2015.

Biografije:

Književnice su članice Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Sve tri su učesnice mnogobrojnih poetskih i književnih manifestacija i festivala. Radovi su im prevođeni i objavljivani u zbornicima poezije, antologijama i na književnim portalima.

 

Krilate pesme photo

 

Gordana Vlajić, dobitnica je nagrade “Blagodarje“ koju dodeljuje UKS za ukupan doprinos razvoju kulture (2015). NJen raznovrsni  književni opus uključuje poeziju, prozu, kao i stvaralaštvo za  decu. Objavila je deset knjiga, od kojih izdvaja “Zaistinsku srpsku bajku” (čudesnu priču za decu od koje se postaje neizgubljiv) “Roaming” i “Izložbu reči”.

Milosava Pavlović je objavila zbirke poezije “Igrač” (Sekcija književnika Pančevo i Pančevac)  i  „Igra” (IP Čigoja) koje su dobile izvanredne ocene uglednih kritičara poput Prof. dr Ratka Božovića, Vase Pavkovića… 

Ivanka Radmanović, autor je zbirki pesama  “Rajski kavez” - nagrada “Milan Rakić” za 2014, koju dodeljuje UKS i “AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi” - nagrada POET za 2013, koju dodeljuje IK ARTE. 

  • Datum:  petak, 24. jun 2016.
  • Vreme:  18:30 
  • Mesto:  Polazna stanica/stajalište je "Pristanište" na Kalemegdanu 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00