četvrtak, 14. april 2016.  18:00h
Pročitano 6190 puta

Upoznajte “Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu grada Pančeva”

Predstavljanje projekta “Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu grada Pančeva” autorke Grozdane Milenkov, etnologa konzervatora biće organizovano u četvrtak, 14. aprila od 18 časova u Dvorani Apolo u Pančevu.

Predstavljanje projekta “Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu grada Pančeva” autorke Grozdane Milenkov, etnologa konzervatora biće organizovano 14. aprila od 18 časova u Dvorani Apolo Predstavljanje projekta “Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu grada Pančeva” autorke Grozdane Milenkov, etnologa konzervatora biće organizovano 14. aprila od 18 časova u Dvorani Apolo

U okviru programa gostovaće  KUD „Stanko Paunović“  koji će izvesti gradske pesme i igre iz Banata, a biće organizovano i svečano otvaranje izložbe fotografija "Kroz grad" foto sekcije OŠ „Đura Jakšić“ Pančevo i dece iz Ivanova u organizaciji Zoltana Bisaka, komesara za rad sa mladima pri Foto savezu Srbije, profesora tehničkog obrazovanja.

Publikacija predstavlja rezultat i izdaje se u okviru projekta „Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu grada Pančeva“ finansiranog putem Konkursa za su/finansiranje programa i projekata u oblasti kulture grada Pančeva.

Cilj projekta je promovisanje kulturnog nasleđa i podizanje nivoa svesti o značaju njegovog očuvanja, kroz aktivno uključivanje mladih u kreiranje Kodeksa, kao aktivnosti koja ima publikovanje i prezentaciju rezultata projekta i edukaciju mladih.

Sudbina našeg kulturnog nasleđa je u rukama mladih, u budućnosti uticajnih lidera, vlasnika, korisnika, odnosno glavnih aktera, koji će u zavisnosti od angažovanja i aktivnosti odlučivati i uticati na njegovu sudbinu. Svesni smo potrebe za stalnom edukacijom i povećanjem dostupnosti kulturnog nasleđa, što predstavlja polaznu osnovu za rad na podizanju svesti o negovanju i očuvanju kulturnog nasleđa, njegovom značaju i posebno dobrobiti koja iz njega može proisteći, navodi se u pozivu.

Projekat je realizovan u tri faze. 

Prva faza je bila proučavanje relevantnih izvora i literature i zakonskih propisa koje regulišu oblast kulturnog nasleđa.

Druga faza: realizovane dve radionice - fokus grupe na kojima su učestvovali maturanti Gimnazije „Uroš Predić“ Pančevo i stručnjaci iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa. 

Prva radionica pod nazivom „Dođi na kafu“ sa temom nematerijlano nasleđe i pokretna kulturna dobra održana je u Svečanoj Sali Narodog muzeja Pančevo. 

Druga radionica pod nazivom „Spomenici kulture kao inspiracija“ sa temom nepokretna kulturna dobra održana je u dvorani Apolo 

Treća faza – štampanje publikacije „Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu grada Pančeva“ i prezentacija projekta.

 

Naslovna Kodeks

 

Tekstovi koje sam priredila predstavljaju objašnjenje pojmova i odgovore na pitanja sa kojima sam se tokom realizacije projekta susretala i uvidela da su na neki način ostala nerazjašnjena. Održivost projekta ogleda se u pokretanju dijaloga i otvaranju diskusije koja će nas, ukoliko postoji saglasnost svih relevantnih institucija i subjekata u oblasti kulture, dovesti do izrade Etičkog kodeksa ponašanja prema kulturnom nasleđu grada Pančeva, rekla je Grozdana Milenkov.

Partneri na projektu su Narodni muzej Pančevo i Dom omladine Pančevo, a saradnja je ostvarena sa institucijama: Gimnazijom „Uroš Predić“ Pančevo, Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Istorijskim arhivom Pančevo i Gradskom bibliotekom Pančevo.

Izdavač publikacije je Gradska biblioteka Pančevo.

  • Datum:  četvrtak, 14. april 2016.
  • Vreme:  18:00 
  • Mesto:  Dvorana Apolo, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00