sreda, 24. februar 2016.  19:00h
Pročitano 4367 puta

„Mitologija Monumentalnog“ u galeriji ULUS u Beogradu

Izložba „Mitologija Monumentalnog“, dela iz Zbirke likovnih umetnosti Narodnog muzeja Pančevo, gostovaće u galeriji ULUS u Beogradu. 

Postavka će biti izložena od 24. februara do 1. marta, a svečano otvaranje zakazano je za 24. februar u 19 sati.

Izložene slike su deo opusa autora koji stvaraju u decenijama posle II svetskog rata nadovezujući se na međuratni period i nastavljajući modernističku zamisao slike u ključu umerenog i visokog modernizma. 

Zora Petrović, Milan Konjović i Petar Lubarda su samosvojni autori afirmisani, još, u međuratnom periodu. Posleratno razdoblje predstavlja vreme njihovog zrelog stvaralaštva.

Lazar Vujaklija, Stojan Ćelić i Zoran Petrović su činili deo Decembarske grupe, umetničke asocijacije nastale sredinom 50-ih godina prošlog veka, zalažući se za slobodniji pristup, nakon ideološki diktirane epizode socijalističkog realizma.

U korpusu istorije jugoslovenske/srpske umetnosti ovi akteri se čitaju kao veliki autori, velika imena, te ih jedan distancirani pogled, a pre svega pripadnost istoj zbirci jednog Muzeja, objedinjuje kao potencijalne reprezentativne činioce konteksta poput ove izložbe, navodi se u pozivu.

Pošto se nađu u kolu društvene upotrebe sagledane u vremenskoj perspektivi i priča o njima zadobije veo fame, gde se prepliću, bore pogledi likovnih kritičara, istoričara umetnosti, galerista i običnih posmatrača, biva iniciran nacrt jedne mitologije sveta umetnosti.

  • Datum:  sreda, 24. februar 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Galerija ULUS, Kneza Mihajla 37, Beograd 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00