utorak, 23. februar 2016.  19:00h
Pročitano 4601 puta

Izložba “Tašnice” u Muzeju (FOTO)

Gostujuća izložba “Tašnice” Muzeja primenjene umetnosti svečano će biti otvorena u utorak, 23. februara u 19 sati u Narodnom muzeju u Pančevu.

Reč je o postavci na kojoj će publika moći da pogleda 33 tašne iz XIX i sa početka XX veka koje se čuvaju u zbirkama Odseka za tekstil i kostim i Odseka za metal i nakit Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Autor izložbe je Draginja Maskareli, viši kustos.

Emancipacija žena krajem XIX i početkom XX veka uticala je u velikoj meri na razvoj tašne kakvu nosimo i poznajemo danas. Značajnije učešće žena u poslovnom svetu i njihova povećana mobilnost doveli su do nastanka tašni većih dimenzija i različitih tipova, od poslovnih i putnih, do ručnih tašni za dan i elegantnih tašnica za veče. 

 

Tašna za pozorišni dvogled Francuska početak 20 veka

 

Važan deo istorije tašne čini i njen sadržaj, koji se vremenom menjao. U tašnama su se do danas zadržali novac, šminka i maramice, dok je pribor za ručni rad nestao, jer su žene odavno prestale da vezu u društvu.

Vremenom su u tašne stizali novi predmeti: papirnim i metalnim novčanicama pridružile su se kreditne kartice, asortiman šminke se vremenom povećavao, a platnene maramice, ručno ukrašene vezom, zamenjene su pakovanjima papirnih. Nekadašnje mesto pribora za ručni rad zauzeli su različiti elektronski uređaji poput mobilnih telefona i tableta, dok su cigarete, koje su ušle u ženske tašne 1920-ih godina kao izraz ženske borbe za slobodu i jednakost, ponovo izbačene iz njih tokom poslednjih decenija, u skladu sa aktuelnim trendovima zdravog života.

 

1 Tašna sa priborom za ručni rad Austrougarskakraj 19

 

Izložba “Tašnice” predstaviće različite tipove i namene: tašnice za sitan novac, tašne sa priborom za ručni rad, ručne i večernje tašne i tašnice za pozorišni dvogled.

Izloženi predmeti prate razvoj tašne u Srbiji, pružajući uvid u različite materijale i tehnike izrade, kao što su metalna mreža, perlice, koža, heklanje ili vez kosim bodom (petit point).

Izložba će biti otvorena do 26. marta, a ulaz je slobodan.

  • Datum:  utorak, 23. februar 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00