subota, 20. februar 2016.  12:00h
Pročitano 4507 puta

Promocija knjige o položaju Romkinja u obrazovnom sistemu

Povodom Dana maternjeg jezika, Zavod za ravnopravnost polova i Univerzitet u Novom Sadu – ACIMSI Centar za rodne studije promovisaće u subotu, 20. februara knjigu “Rodni identiteti i interkulturalnost: Kritička analiza afirmativnih mera na visokoškolskim institucijama u Srbiji 2000-2013” autorke dr Slavice Denić.

Promocija će biti održana u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu (čitaonica), od 12 do 13.30 časova Promocija će biti održana u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu (čitaonica), od 12 do 13.30 časova

Promocija će biti održana u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu (čitaonica), dr Zorana Đinđića 1, od 12 do 13.30 časova.

U ime izdavača prisutnima će se obratiti Vesna Šijački, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova, a o knjizi će govoriti recenzentkinje prof. dr Svenka Savić i dr Biljana Sikimić i autorka Slavica Denić.

Autorka knjige dr Slavica Denić iz ugla studija roda analizira rezultate Dekade Roma (2000–2013) u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na rezultate afirmativne akcije u sistemu obrazovanja. Afirmativna akcija je analizirana kroz sve nivoe obrazovanja, a posebna pažnja je posvećena obrazovanju Roma i Romkinja u Pokrajini Vojvodini. Pored statističkih podataka, u studiji su korišćeni i rezultati dobijeni terenskim istraživanjem putem upitnika i intervjua kojim su bili obuhvaćeni koordinatori i koordinatorke za romska pitanja, pedagoški asistenti i asistentkinje, studenti i studentkinje, kao i zdravstvene medijatorke u Srbiji u periodu 2013-2014.

Rad Slavice Denić predstavlja značajan doprinos istraživanju socijalnog položaja Roma i Romkinja u savremenoj Srbiji, a budući da značajnu pažnju posvećuje položaju Romkinja u obrazovnom sistemu, ona je veoma dragocena i sa stanovišta studija roda.

Interdisciplinarni postdiplomski program Centra za rodne studije već 12 godina predstavlja nukleus širenja teorijskih ideja i metoda o potrebi promene akademske paradigme, a čiji je cilj stvaranje akademske elite za teorijsko promišljanje o rodnim pitanjima povezanim sa drugim komponentama identiteta (kao što su etnički, nacionalni, verski, seksualni i drugi). To je, za sada, jedini akademski program u Srbiji na osnovu kojeg se stiče zvanje master i doktor rodnih studija, a na osnovu akreditovanog master i doktorskog programa.

 U okviru promocije knjige studentkinjama Škole romologije biće uručeni sertifikati.

Ovo je šesta knjiga iz edicije „Roza Luksemburg“ koju je Zavod za ravnopravnost polova posvetio doktorskim i master radovima na temu rodne ravnopravnosti sa ciljem da predstavi i afirmiše stručnjake i stručnjakinje koji/e se bave rodnim politikama.

Ostala izdanja Zavoda iz ove edicije možete pogledati i preuzeti na veb adresi www.ravnopravnost.org.rs

  • Datum:  subota, 20. februar 2016.
  • Vreme:  12:00 
  • Mesto:  Centralna zgrada Univerziteta u Novom Sadu (čitaonica), dr Zorana Đinđića 1, Novi Sad 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00