četvrtak, 4. februar 2016.  19:00h
Pročitano 5259 puta

Obeležavanje slovenačkog kulturnog praznika u Pančevu

Svečana akademija povodom obeležavanja slovenačkog kulturnog praznika u organizaciji udruženja Slovenaca Južnog Banata “Logarska Dolina” Pančevo biće organizovana 4. februara u 19 sati u Kulturnom centru Pančevo.

Svečana akademija povodom obeležavanja slovenačkog kulturnog praznika biće organizovana 4.II u 19 sati u Kulturnom centru Pančevo Svečana akademija povodom obeležavanja slovenačkog kulturnog praznika biće organizovana 4.II u 19 sati u Kulturnom centru Pančevo www.slovenci.rs

U programu će učestovati: Hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva; Kamerni ansambl Muzičke škole „Jovan Bandur” iz Pančeva; članovi Udruženja Slovenaca „Logarska Dolina” iz Pančeva; „Kula” iz Vršca; „Planika” iz Zrenjanina; učenici osnovnih škola „Đura Jakšić” i „Miroslav Mika Antić” iz Pančeva i „Olga Petrov” iz Banatskog Brestovca.

Prešernov dan je slovenački kulturni i državni praznik. 

Neradni je dan i tog dana se u celoj Sloveniji priređuju razni kulturni program i manifestacije. Slavi se 8. februara na dan smrti velikog slovenačkog književnika i pesnika Franca Prešerna (Vrba, 3. decembar 1800 - Kranj, 8. februar 1849). Tim povodom se svake godine u Sloveniji organizuje velika proslava na kojoj se dodeljuju Prešernove nagrade i nagrade za vrhunska dostignuća u oblasti kulture i umetnosti na području Slovenije. Manifestacija i dalje traje, a obeležava se ne samo u Sloveniji, već i u drugim zemljama u svetu gde žive Slovenci i gde postoje udruženja Slovenaca, navodi se u pozivu. 

Prešernov dan je prvi put u Pančevu obeležen 2010. godine, a od 2013. godine manifestaciju redovno priređuje Udruženje Slovenaca Južnog Banata „Logarska Dolina” iz Pančeva.

 

  • Datum:  četvrtak, 04. februar 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Kulturni centar Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00