utorak, 26. januar 2016.  19:30h
Pročitano 5965 puta

Predstava “Leni” u Kulturnom centru

Multimedijalni triptih o životu i delu Leni Rifenštal kao svojevrsnoj paradigmi lepote i zla, predstava “Leni”, BITEF teatra, Kulturnog centra Pančeva, i Akademije umetnosti Beograd biće odigrana u Pančevu u utorak, 26. januara u 19.30 sati.

Predstava "Leni" pred Pančevcima 26. januara od 19.30h Predstava "Leni" pred Pančevcima 26. januara od 19.30h http://teatar.bitef.rs/

U predstavi “Leni” igraju: Vladica Milosavljević, Goran Jeftić, Branka Petrić, Nenad Heraković, Katarina Marković.

Pančevačka premijera pozorišne predstave „Leni” Valerije Šulcove i Romana Olekšaka nastala je u koprodukciji BITEF teatra, Kulturnog centra Pančeva i Akademije umetnosti Beograd, biće izvedena u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. 

Predstavu je režirala Tatjana Mandić Rigonat.

Cena ulaznice je 700 dinara.

 

herakovic i vladica u predstavi Leni

 

Reč rediteljke:

„Dramska situacija predstave je zamišljeni susret dvoje vrlo stvarnih ljudi tokom snimanja šou programa: Leni Rifenštal i Džonija Karsona, američkog TV voditelja i komičara. Leni želi da promoviše svoju knjigu „Poslednji Nubi” i sebe rehabilutuje kao umetnika, a Džoni Karson da je suoči sa njenom prošlošću i činjenicom da je bila Hitlerov omiljeni režiser čiji su filmovi doprineli stvaranju njegovog kulta i estetizaciji nacizma. Projekat Leni Rifenštal otvara brojna pitanja aktuelna u današnjem vremenu: odnos umetnosti i propagande, novinarstva i propagande, odgovornosti i manipulativnosti umetnika i novinara, snage medija poput filma i televizije u formiranju političkih stavova gledalaca.Kako razlikujemo dobro i zlo kada su u pitanju istorijski procesi i političke ideje u trenutku kada se istorija događa? Da li je lepota povezana sa idejom dobra ili estetski fenomen egzistira izvan i mimo etičke komponente? Da li je svaki umetnički čin nužno i politički čin? Da li je održiva priča koju je Leni Rifenštal u godinama posle Drugog svetskog rata ponavljala – da je nju uvek zanimala isključivo lepota, harmonija? Da li tok-šou žovijalno doprinosi rehabilitaciji i afirmaciji civilizacijski neprihvatljivih stavova? Stavlja li se voditelj svesno ili nesvesno u ulogu koja je bila istorijska uloga Leni Rifenštal u odnosu na Hitlera? Ova i brojna druga pitanja kojima autori dramskog teksta vešto komponuju provokativnu misaonu matricu čine projekat Leni za mene kao umetnika višestruko inspirativnim i polemičkim.”

 

  • Datum:  utorak, 26. januar 2016.
  • Vreme:  19:30 
  • Mesto:  Dvorana Kulturnog centra Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00