četvrtak, 21. januar 2016.  10:00h
Pročitano 4156 puta

Okrugli sto „Dugotrajne zagađujuće supstance u životnoj sredini - stanje u Pančevu“

Okrugli sto na temu "Dugotrajne zagađujuće supstance u životnoj sredini - stanje u Pančevu", biće održan u četvrtak, 21. januara, u 10 časova u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva.

Okrugli sto će početi u 10 sati, u četvrtak, 21. januara Okrugli sto će početi u 10 sati, u četvrtak, 21. januara

Na radionici će biti prezentovani dosadašnji rezultati u okviru projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji“, a stručni saradnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS predstaviće regulativu iz oblasti dugotrajnih zagađujućih materija.

U cilju realizacije projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji“, grad Pančevo je, u okviru programa partnerstva Vlade Japana i Saveta ministara Srbije i Crne Gore, u januaru 2014. godine, zajedno sa Hemijskim  fakultetom Univerziteta u Beogradu, sklopio Sporazum o tehničkoj saradnji sa Udruženjem za unapređenje životne sredine iz Hjoga i Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

POP-s materije predstavljaju dugotrajne organske zagađujuće supstance,  tj. organska jedinjenja koja su toksična po ljude i ostali živi svet, koja su bioakumulativna i perzistentna u životnoj sredini. Ova jedinjenja su otporna na fotolitičku, hemijsku i biološku degradaciju, što omogućava da u životnoj sredini ostanu nepromenjena dugo vremena i na taj način zagađuju životnu sredinu u dugom vremenskom periodu. 

Na ovaj način Pančevo je uzelo učešće u sprovođenju akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog implementacionog plana za sprovođenje Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama.

 

  • Datum:  četvrtak, 21. januar 2016.
  • Vreme:  10:00 
  • Mesto:  Mala sala Gradske uprave Pančevo 
Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00